Вносът на руски алуминий в Китай е възпрепятстван от скока на световните цени

Износът на алуминий от Русия за Китай през второто тримесечие намаля, тъй като световните цени са станали по-скъпи в сравнение с китайския пазар, до голяма степен заради западните санкции

16:30 | 15 май 2024
Обновен: 11:41 | 16 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските купувачи временно избягват руския алуминий, тъй като търговската реалност се намесва в стремежа за задълбочаване на двустранните търговски връзки.

Санкциите, наложени върху руските основни метали миналия месец от водещите борси на Обединеното кралство и САЩ, се очаква да увеличат продажбите на алуминий в Китай - най-големият потребител на метала в света и стратегически съюзник на Москва. Но скокът на международните цени засега прави вноса твърде скъп, твърдят търговците.

Купувачите не са склонни да плащат, а продавачите не желаят да предлагат големи отстъпки за доставките, докато търсенето в други части на Азия остава относително стабилно, казаха те. Освен това забаването в руските железници са потенциална пречка за увеличаване на доставките за Китай.

Вратата за доставки на алуминий в Китай се затваря
Оживлението на Лондонската борса за метали (LME) задълбочава загубите от вноса
Източник: Bloomberg News 
Бележка: Арбитражът бе изчислен въз основа на борсовите цени в Лондон и Шанхай, заедно с необходимите данъци и разходи. 

Тази седмица руският лидер Владимир Путин ще посети Китай по покана на президента Си Дзинпин, тъй като двете страни се стремят да укрепят партньорството си "без граници". Потвърждението за пътуването на Путин помогна да се повишат акциите на най-големия руски производител на алуминий United Co. Rusal International PJSC, с цели 6,4% в Хонконг във вторник, сигнализирайки за оптимизъм, че по-силните връзки ще донесат допълнителни ползи на руските производители. Rusal отказа да коментира.

Китай се превърна в купувач на суровини от последна инстанция за Москва, тъй като руските компании стават все по-изолирани от западните пазари след инвазията в Украйна. Това позволи на китайските вносители да получат отстъпки за ключови суровини, като често плащат в юани, за да заобиколят долара – валутата, в която обикновено се урежда1т сделките.

От търговията с метали сделките с алуминий се оказват особено доходоносни. Миналата година Rusal генерира 23% от приходите си от Китай в сравнение с едва 8% през 2022 г. Износът на Русия за източната ѝ съседка през първото тримесечие се увеличи повече от два пъти до 393 000 тона, според данни на китайските митници. Но оттогава така нареченият арбитражен прозорец е затворен, тъй като световните цени са станали по-високи в сравнение с китайския пазар, до голяма степен поради западните санкции.

Вносът намалява

Въпреки че металът по дългосрочни договори все още постъпва, общият внос от Русия през април и май вероятно ще намалее, според Ли Дзяхуей, анализатор в Shanghai Metals Market.

"На спот пазара са отчетени много малко сделки с руски алуминий", казва Ли. "Това е свързано със загубите от вноса."

Според търговците руските производители ще трябва да предложат по-големи отстъпки, за да привлекат китайските купувачи, въпреки че може да има колебание дали да го направят, имайки предвид стабилното търсене от други пазари в Югоизточна Азия, Япония и Южна Корея.

Междувременно свиването в китайската икономика е спирачка за търсенето на метали. Ситуацията обаче може да се промени през следващите месеци, когато започва пиковият сезон за потребление на алуминий, което вероятно ще намали разликата между местните цени и международния пазар.

По жицата

Президентът Джо Байдън представи мащабни увеличения на митата за редица вносни стоки от Китай в предизборна кампания за насърчаване на местното производство в критични отрасли.

Според AllianceBernstein акциите на китайски потребители и на компании, засегнати от изменението на климата, ще предложат по-добра възвръщаемост от тези на дестилаторите на байджу, предвид относителните оценки и слабата икономика.

Китайският концерн CMOC Group Ltd. е обвинен от високопоставен служител на САЩ, че използва "хищнически" тактики за понижаване на цените на ключов метал за батерии, като наводнява пазара с кобалт от мините в Демократична република Конго.

Изглежда, че свръхкапацитетът в китайската акумулаторна индустрия няма да възпре производителите на суровините, които са в основата на енергийния преход.