Продажбата на De Beers е тежък удар за проблемния пазар на диаманти

De Beers има по-богата история от повечето в минната индустрия и е до някаква степен трофеен актив

20:30 | 15 май 2024
Автор: Томас Бишовел
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Диамантената индустрия вече усещаше натиска. Цените се сринаха, руските санкции заплашват търговията и появата на лабораторно отгледани скъпоценни камъни изяжда някои ключови традиционни пазари.

Сега най-влиятелното име остава да се носи по течението.

Във вторник Anglo American Plc заяви, че ще отдели или продаде своя бизнес De Beers, слагайки край на почти вековната връзка с най-известното име в индустрията. Ходът, част от по-широко преструктуриране, за да се отблъсне оферта за поглъщане от $43 милиарда от BHP Group, е сеизмичен шок за света на диамантите.

Несигурността относно начина, по който De Beers може да работи с нов облик, плаши някои от най-големите играчи в индустрията. Цялата верига за доставки знае точно как работи De Beers, подкрепяна от Anglo, на пазар, който до голяма степен контролира, и перспективата за нов собственик може да промени начина, по който се продават диаманти.

Новината не можеше да дойде в по-лош момент. След като се превърна в един от най-големите печеливши от пандемията на Covid – когато купувачите, останали вкъщи, се насочиха към луксозни покупки като диаманти – съдбата на индустрията се влоши.

Ударените от инфлацията потребители харчат по-малко, оставяйки купувачите на диаманти да държат твърде много запаси. Изкуствените камъни са навлезли значително в части от ключовия пазар на САЩ и също стават по-евтини. Това принуди De Beers и руския конкурент Alrosa да спрат доставките, за да предотвратят пълен срив на пазара.

Спадът беше особено лош момент за De Beers. Точно когато бизнесът се разклащаше, собственикът Anglo започна процеса на преразглеждане на цялата си структура и отделяне на слабите звена, за да подсили своя коронен бизнес с мед.

Anglo в крайна сметка се измори от бума-и-срива на диамантите, което заедно с платиненото подразделение повлече надолу цялата компания и подкопа възвръщаемостта на суровините, които акционерите желаят, като медта.

Съобщението, че Anglo ще продаде или отдели De Beers, е голямо безпокойство за около 80 подбрани купувачи, които са известни като сайтхолдери и формират решаващата връзка между африканските мини и магазините за бижута по целия свят. Някогашният монополист отдавна е действал като пазител на индустрията. Въпреки че пазарният му дял се сви през последните десетилетия, компанията рутинно задържаше камъни, вместо да продава на падащ пазар.

Някои клиенти вече се притесняват, че новият собственик няма да има същия вид финансова подкрепа - или апетит - като минния гигант Anglo, за да пожертва продажбите, за да защити цените, докато остава в бизнеса. Поради това няколко сайтхолдери, които поискаха анонимност, казаха, че са загрижени, че новият собственик потенциално ще бъде по-агресивен в продажбата на диаманти, дори на ниски цени.

Някои също изразиха загриженост относно способността на De Beers да финансира разширения в Джваненг, най-важната мина в Ботсвана.

De Beers се опитва да облекчи тези страхове. Главният изпълнителен директор Ал Кук каза във вторник на посетителите, че новата собственост ще позволи на компанията да бъде по-гъвкава в начина, по който работи, според копие от бележка, видяна от Bloomberg. Той също така каза, че всички промени вероятно ще отнемат месеци или дори години.

Има малко очевидни купувачи за De Beers. Повечето големи миньори - включително BHP - са се отвърнали от диамантите и скачането в минното дело би било голямо предизвикателство за някои от модните къщи, с които De Beers е бил свързван преди. Все пак държавните инвестиционни фондове в миналото са изразявали интерес към това, което остава емблематична марка.

„De Beers е малко трофеен актив. Наистина рядко се случва нещо толкова изключително да стане достъпно, но ако се случи, то предлага на купувача уникална възможност да поеме лидерството в луксозен сегмент“, каза Аниш Агарвал, партньор в специализираната консултантска фирма за диаманти Gemdax. Докато изграждането на по-силен профил в индустрията и навигирането в сложни минни проекти не е лесно, „за правилния купувач тези предизвикателства могат да се превърнат във възможности“.

Засега тези предизвикателства са доста големи. De Beers реализира едва 72 милиона долара основна печалба миналата година, което е спад от 1,4 милиарда долара година по-рано. Все пак изпълнителният директор на Anglo Дънкан Уанблад каза във вторник, че се очаква пазарът да се възстанови и компанията няма да бърза да продаде бизнеса на дъното на пазара.

Като дискреционна покупка, скъпоценните камъни винаги са били уязвими на макроикономически колебания, особено на ключовия пазар в САЩ. Има също въпроси относно това дали диамантите са изправени пред структурна промяна, тъй като алтернативите, отгледани в лаборатория, стават все по-популярни.

Изкуствените диаманти спечелиха значителен дял от пазара за камъни, които се използват в по-евтините 1- или 2-каратови годежни пръстени, популярни в Америка, където потребителите са особено чувствителни към цената. De Beers по-рано каза, че е имало известно проникване в категорията от синтетични камъни, но не го вижда като структурна промяна.

De Beers има по-богата история от повечето в минната индустрия. Основана от империалиста Сесил Роудс през 1888 г., тя се превръща в един от големите победители в минния бум в Южна Африка, изкупувайки съперниците си. Подкрепен от семейство Ротшилд, Роудс създава монопол, който в крайна сметка ще се разпространи в световен мащаб. Ърнест Опенхаймер, който основава Anglo през 1917 г., поема контрола през 20-те години на миналия век.

Оттогава De Beers е неразривно свързана с Anglo, която пое още повече контрол през 2012 г., когато купи 40% дял на семейство Опенхаймер за 5,1 милиарда долара, увеличавайки участието си до 85% и слагайки край на 80-годишната собственост на династията. Anglo дори се премести в офисите на De Beers в Лондон, когато договорът за наем на собствените му офиси изтече.