Цените на диамантите за сватбени пръстени са в състояние на свободно падане

Масовото навлизане на лабораторно отгледаните скъпоценни камъни променя пазара

19:00 | 3 септември 2023
Автор: Томас Бишовел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Един от най-популярните видове необработени диаманти в света изпадна в състояние на свободно падане на цените, тъй като все повече американци избират годежни пръстени, изработени от лабораторно получени камъни.

Търсенето на диаманти в целия свят отслабна след пандемията, тъй като потребителите отново харчат за пътувания и преживявания, докато икономическите насрещни ветрове намаляват разходите за лукс. Въпреки това, популярните в САЩ по-евтини едно- или двукаратови брачни пръстени тип "солитер" отбелязаха много по-рязък спад на цените, отколкото останалата част от пазара.

Причината, според вътрешни за индустрията лица, е рязкото нарастване на търсенето на лабораторно отгледани камъни. Индустрията за синтетични диаманти обръща специално внимание на тази категория, в която потребителите са особено чувствителни към цените, и сега усилията се отплащат в най-големия купувач на диаманти в света.


De Beers извлича най-добрите си диаманти от африканското морско дъно. Служител класифицира купчина необработени диаманти в център за обработка и оценка, съвместно предприятие на De Beers Group и Namdeb Diamond Corp.  Снимка: Саймън Доусън/Bloomberg

Промяната не означава, че годежните пръстени ще поевтинеят - въздействието е ограничено до пазара на необработени диаманти, непрозрачен свят на миньори, търговци и занаятчии, който е отдалечен на няколко стъпала от етикетите с цените в бижутерийния магазин.

Въпреки това мащабът и скоростта на срива на цените на един от най-важните продукти на диамантената индустрия накараха пазарът да се стресне. Сега въпросът е дали спадът в търсенето на естествени диаманти в тази категория представлява трайна промяна и - което е от решаващо значение - дали навлизането на лабораторно отгледаните скъпоценни камъни в крайна сметка ще се разпространи и върху по-скъпите диаманти, които обикновено се купуват от азиатските купувачи.

Лидерът в бранша De Beers настоява, че сегашната слабост е естествен спад в търсенето, след като по време на пандемията купувачите, които не са били вкъщи, са покачили цените, като особено уязвими са били по-евтините годежни пръстени. Компанията признава, че е имало известно навлизане на синтетични камъни в категорията, но не смята това за структурна промяна.

"Налице е известна канибализация. Това се е случвало, не мисля, че трябва да го отричаме", каза Пол Роули, който ръководи бизнеса на De Beers с търговия с диаманти. "Ние виждаме истинския проблем като макроикономически проблем."

Лабораторно отгледаните диаманти - физически идентични камъни, които могат да бъдат направени за няколко седмици в микровълнова камера - отдавна се разглеждат като екзистенциална заплаха за естествената минна индустрия, като поддръжниците им твърдят, че те могат да предложат по-евтина алтернатива без много от екологичните или социалните недостатъци, които понякога се свързват с добиваните диаманти.

През по-голямата част от последното десетилетие рискът остана нереализиран, като синтетичните материали се наложиха в по-евтините сегменти за подаръци, но в други случаи постигнаха ограничен напредък. Сега това се променя, като продуктите, отгледани в лаборатория, започват да заемат много по-голяма част от ключовия сватбен пазар в САЩ.

De Beers реагира на отслабващото търсене, като намали агресивно цените на категорията, известна като "select makeables" - необработени диаманти между 2 и 4 карата, които могат да бъдат нарязани на камъни с размер около половината от този, когато са полирани, като по този начин се получават централни диаманти за сватбени пръстени, които са с високо качество, но не са безупречни. 

Според запознати De Beers е намалила цените в тази категория с повече от 40 % през последната година, включително с повече от 15 % през юли.

Някогашният монополист все още има значителна власт на пазара на необработени диаманти, като продава своите скъпоценни камъни чрез 10 продажби всяка година, при които купувачите - известни като притежатели на права - обикновено трябва да приемат предложените цени и количества.

De Beers обикновено запазва агресивните намаления като крайна мярка, а мащабът на последните спадове на цените на еталонния продукт е безпрецедентен извън случаите на срив на спекулативен балон, казват търговците.

През юни 2022 г. De Beers е предлагала около 1 400 долара за карат за избраните диаманти, които могат да се произвеждат. До юли тази година тя е спаднала до около 850 долара за карат. И може би има още място за спад: диамантите все още са с 10% по-скъпи, отколкото на "вторичния" пазар, където търговците и производителите продават помежду си.

De Beers отказва да коментира ценообразуването на диамантите си.

Един от най-ясните признаци за влиянието на лабораторно отгледаните диаманти е техният дял в износа на диаманти от Индия, където около 90% от световното предлагане се шлифова и полира. През юни на лабораторно отгледаните диаманти се падат около 9% от износа на диаманти от страната, в сравнение с около 1% преди пет години. Като се има предвид голямата отстъпка, с която се продават, това означава, че около 25-35 % от обема сега е лабораторно отгледан, според Liberum Capital Markets. 

Въздействието върху De Beers беше ясно през първото полугодие. Печалбата на подразделението на Anglo American Plc за първото полугодие спадна с повече от 60 % до едва 347 млн. долара, като средната му продажна цена се понижи от 213 долара за карат на 163 долара за карат. Продажбата му през август е най-малката за годината досега. 

De Beers реагира, като предостави на купувачите си допълнителна гъвкавост. Според запознати със ситуацията тя им е позволила да отложат до края на годината договорените покупки на до 50% от диамантите, по-големи от 1 карат.

Докато лабораторно отглежданите диаманти в момента вредят на търсенето на естествени камъни, новосъздадената индустрия също страда. Цената на синтетичните диаманти е паднала още по-рязко от тази на естествените камъни и се продават с по-голяма отстъпка от всякога. 

Преди около пет години лабораторно отгледаните скъпоценни камъни се продаваха с около 20 % отстъпка от естествените диаманти, но сега тя е нараснала до около 80 %, тъй като търговците на дребно ги предлагат на все по-ниски цени, а разходите за изработката им намаляват. Цената на полираните камъни на пазара на едро е спаднала с повече от половината само през тази година.

През 2018 г. De Beers започна да продава собствените си диаманти, отгледани в лаборатория, с голяма отстъпка от текущата цена, в опит да разграничи двете категории. Компанията очаква цените на лабораторно отгледаните диаманти да продължат да падат, тъй като според нея на пазара се появява цунами от все по-голямо предлагане, каза Роули. Това би трябвало да доведе до още по-голяма разлика в цените на естествените диаманти и лабораторно отгледаните диаманти, което ще помогне за разграничаването на двата продукта, каза той.

"С увеличаването на предлагането ще видим как цените ще паднат през ценовата точка и ще достигнат ниво, при което в дългосрочен план няма да се конкурират с булчинските, защото са твърде евтини", каза Роули. "В крайна сметка те са различни продукти и ограничеността и рядкостта на естествените диаманти е различно предложение".