Санкционните игри на Glencore и Trafigura изцеждат алуминия от LME

Обемът на запасите от алуминий на борсата, които са лесно достъпни за други купувачи, е спаднал до критично ниски нива

07:21 | 22 април 2024
Обновен: 09:20 | 22 април 2024
Автор: Марк Бъртън и Джак Фарчи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Двамата най-големи търговци на метали в света изтеглят големи количества алуминий от Лондонската метална борса (LME) в сложна търговия, станала възможна благодарение на новите санкции на Обединеното кралство срещу руския метал, повдигайки въпроси за непредвидените последици от новите правила.

Trafigura Group и Glencore Plc планират да изтеглят метала, за да спечелят от нова многостепенна система, създадена от санкциите, според хора, запознати с въпроса. Търговията включва поръчване на руски метал и след това повторното му регистриране на LME в нова, по-малко желана категория, като същевременно се сключват споразумения за разпределение на печалбата със складове, за да се получи част от наема, плащан от бъдещите собственици на метала, докато седи в складовете. (Колкото по-дълго седи, толкова повече пари могат да направят.)

Алуминий за близо 400 милиона долара беше поискан за изтегляне миналата седмица от складове в Южна Корея и Малайзия, според данни на LME, което доведе до рекордно ниско ниво на запасите в складовата система. Trafigura и Glencore стоят зад поръчките за изтегляне на алуминий, според хора, запознати с въпроса.

Схемата, която привлече вниманието на глобалния свят на металите, повдига въпроси за това дали правителството на Обединеното кралство е било наясно с възможностите, които създава за търговците да се възползват от сложния набор от правила, наложени от санкциите миналата седмица.

Естеството на търговията означава, че металът в крайна сметка ще бъде върнат обратно на LME. Но ограниченията добавиха нови слоеве документи и одобрения, тъй като търговците трябва да докажат произхода на метала, който регистрират, което вероятно ще забави процеса и ще запази запасите на LME по-ниски за по-дълго време.

САЩ и Обединеното кралство обявиха забрана за доставки до LME и Чикагската стокова борса на всеки руски алуминий, мед и никел, произведени след 12 април. Ограниченията имат за цел да намалят търсенето и цените на руските доставки, като същевременно се стремят да избегнат по-широк смущения, като позволи на минните компании да продължат да продават на купувачи извън САЩ и Великобритания извън LME.

Все пак цените на LME и за трите метала се повишиха рязко миналата седмица, като алуминият се повиши със 7%, а медта достигна 9900 долара за тон за първи път от средата на 2022 г.

Игрите с правилата за складиране отдавна са централна част от стратегията на много търговци, особено на пазара на алуминий, и е малко вероятно ходовете от миналата седмица да окажат значимо въздействие върху по-широкия въпрос дали санкциите ще успеят да намалят приходите на Русия от продажба метали.

Ключът към търговията, преследвана от Glencore и Trafigura, е, че Обединеното кралство позволи съществуващите запаси от руски метал да продължат да се търгуват на LME. Този „стар“ руски метал обаче ще бъде третиран по различен начин, ако вече е бил съхраняван в складовете на LME, когато санкциите са влезли в сила.

Чрез изтеглянето и пререгистрирането на метала в различна категория, търговците биха намалили набора от потенциални собственици и биха направили по-вероятно той да остане в същия склад на LME за продължителен период от време - през цялото време генерирайки печалба за тях благодарение на практиката на „споделяне на наема“.

Говорителите на Glencore и Trafigura отказаха коментар.

Нарастващият процент на руските акции на LME вече е спорна тема след нахлуването в Украйна и делът се е увеличил допълнително през последните месеци - до над 90% за алуминия.

Един значителен риск за търговията е или LME, или правителството на Обединеното кралство да променят правилата и така да я подбият. Министерството на финансите на Обединеното кралство преразглежда търговския лиценз, който създаде двойните категории руски метал, докато наблюдава търговските потоци и търговските практики, според човек, запознат с неговото мислене.

След обявяването на санкциите LME заяви, че е готова да предприеме по-нататъшни действия по отношение на руския метал, ако има развитие, което застрашава реда на пазара.

„LME продължава да наблюдава отблизо пазара и остава готова да предприеме допълнителни действия, ако това се наложи, включително във връзка с неблагоприятното пазарно поведение в резултат на въвеждането на последните санкции“, каза говорител.

За борсата и по-широкия пазар на алуминий, непосредствената последица от изтеглянията е, че обемът на запасите, които са лесно достъпни за други купувачи, е спаднал до критично ниски нива.

Запасите от активен алуминий възлизат на 171 200 тона, близо до рекордно ниско ниво през 2022 г. и търговците очакват, че ще има допълнителни заявки за изтегляне на метал през следващите дни.

Тъй като спот цените се търгуваха със стръмни премии спрямо фючърсите миналата седмица, има нарастващ фокус върху това колко време ще отнеме на метала, който Glencore и Trafigura изтеглят, да влезе отново в системата на LME, като се има предвид, че LME ще трябва ръчно да одобри документите и да потвърди, че са в съответствие с новите правила.