Г-7 предупреждава Китай да не помага на Русия във войната ѝ срещу Украйна

Китай не може да има и двете -  да има приятелски отношения със страните в Европа и в същото време да подхранва най-голямата заплаха за Европа след края на Студената война, каза Блинкен

17:00 | 20 април 2024
Автор: Кортни Макбрайд, Донато Паоло Манчини, Арне Делфс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Висши дипломати от Групата на седемте (Г-7) отправиха едно от най-силните си предупреждения досега срещу Китай, като предупредиха Пекин да спре да помага на Русия да води войната си срещу Украйна. 

"Много ясно заявихме на Китай - както и на много други държави - че не трябва да снабдяват Русия с оръжия, които да използва в агресията си срещу Украйна", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред репортери в Капри в петък след срещата на външните министри от Г-7. "Това позволява на Русия да продължи агресията срещу Украйна, а също така помага на Русия като цяло да възстанови отбранителните си сили и отбранителния си капацитет", каза той.

Въпреки че Китай се опитва да се представи предимно като неутрален пред лицето на руската инвазия в Украйна, той установи дълбок съюз с Москва като част от това, което Си Дзинпин и Владимир Путин определиха като приятелство "без граници" преди две години. 

Съюзниците на Украйна, включително САЩ, обвиниха Китай, че подкрепя Русия с оптика, нитроцелулоза, микроелектроника и турбореактивни двигатели. По-рано този месец агенция Bloomberg съобщи, че Пекин предоставя на азиатската държава и сателитни изображения за военни цели, както и микроелектроника и металорежещи машини за танкове.

"Изразяваме силната си загриженост относно трансферите към Русия от предприятия в Китайската народна република на материали с двойна употреба и оръжейни компоненти, които Русия използва, за да развива военното си производство", се казва в комюникето на Г-7. "Това дава възможност на Русия да възстанови и съживи своята отбранителна индустриална база, което представлява заплаха както за Украйна, така и за международния мир и сигурност."

Украйна се бори да отблъсне военния натиск от страна на Русия в условията на липса на боеприпаси и военно оборудване. Президентът Володимир Зеленски призовава за повече системи за противовъздушна отбрана, тъй като войските на Кремъл използват слабостта на страната, за да засилят ракетните атаки срещу електроцентрали, електропреносни мрежи и жилищни райони. 

"Когато Китай установява все по-тесни отношения с Русия, която води една неправомерна агресивна война, тогава ние не можем да приемем това", заяви германският външен министър Аналена Баербок пред репортери в петък в Капри. "Призоваваме Китай да използва влиянието си върху Путин. В никакъв случай не можем да приемем, че която и да е държава по света подгрява военната машина на Путин".

Зеленски и в петък разговаря с министрите на отбраната на НАТО, за да поиска по-голяма подкрепа за противовъздушната отбрана. Министрите на външните работи и отбраната на ЕС ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят темата. 

"Китай не може да има и двете възможности", каза Блинкен. "Да има положителни приятелски отношения със страните в Европа и в същото време да подхранва най-голямата заплаха за Европа след края на Студената война."