Израел се чуди дали атаката срещу Иран е била достатъчно силно послание

Много израелски анализатори подчертаха значението на хлабавата коалиция зад Израел, така че днешният отговор е бил целенасочено ограничен

14:15 | 19 април 2024
Обновен: 14:16 | 19 април 2024
Автор: Итън Бронър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато Израел запази официално мълчание по отношение на нападението срещу Иран в петък, неговите анализатори и официални лица преценяха дали мащабът на нападението е знак за сила или слабост.

„Иран трябва да разбере, че когато действа срещу нас, ние имаме способността да нанесем удар по всяко време и можем да нанесем сериозни щети“, каза Еял Хулата, бивш съветник по националната сигурност, по армейското радио, малко след като се появиха съобщения, че Израел е атакувал цели в иранския град Исфахан. „Имаме много способни военновъздушни сили и Съединените щати са на наша страна.“

„Слабо“, написа в социалната мрежа X Итамар Бен Гвир, крайнодесният министър на националната сигурност в кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. Той призоваваше цяла седмица за смазващо отмъщение срещу стотиците ракети и дронове, които Иран изстреля по израелски цели миналия уикенд, почти всички от които бяха прехванати.

Исфахан има няколко военни бази и съоръжения и се смята, че е бил една от няколкото площадки за изстрелване ракети и дронове от Иран срещу Израел в събота вечерта. Двама американски служители потвърдиха, че Израел стои зад атаката. Израелското правителство каза на служители и посолства да не потвърждават или обсъждат удара, доста често срещана практика, според израелски служители. Иран не обвини Израел в предприемането на атака и държавните медии най-вече омаловажаха инцидента, като казаха, че не са нанесени щети.

Много израелски анализатори подчертаха значението на хлабавата коалиция, сформирана миналия уикенд между Израел, САЩ, Обединеното кралство, Франция и регионалните арабски държави, които отблъснаха атаката на Иран. Тя трябва да бъде запазена, казаха те, така че отговорът на Израел беше целенасочено ограничен.

Сима Шайн, бивш ръководител на изследванията на израелската шпионска агенция Мосад, каза по Канал 12, че макар и ограничена, атаката позволява да се види това, което Израел може да направи.

Държави в региона и по-далече прекараха седмицата, призовавайки Израел да не реагира, да „приеме победата“, както според съобщенията се изрази президентът Джо Байдън, по отношение на успешната защита срещу иранската атака.

В момента Израел трябва да се справя с множество конфликти. Около 100 заложници все още се държат в Газа от "Хамас", въоръжената групировка, чиито бойци нахлуха в Южен Израел през октомври, убивайки 1200 души и отвличайки около 250. Израелската армия все още действа в Газа, както и се сблъсква с почти ежедневни атаки от подкрепени от Иран проксита в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Израел твърди, че целта му е да елиминира ръководството на "Хамас" и да гарантира, че никога повече няма да може да извърши друга атака. Повече от 33 000 палестинци са загинали в конфликта в Газа, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

Много от тези, които говориха в израелския ефир в петък, призоваха правителството да запази фокуса си върху тези непосредствени нужди, вместо да влезе в нова, неизследвана пряка война с Иран.

Малцина обаче се оплакаха от самата атака или от нейната легитимност, предвид тежестта на безпрецедентното пряко нападение от миналия уикенд. Въпреки че причини малки щети и нямаше смъртни случаи, потенциалът за жертви и сериозни разрушения беше огромен.

Йоси Купервасер, бивш високопоставен служител на военното разузнаване, каза по телефона, че въпреки че контраатаката в петък е била ограничена, „трябва да сме подготвени за всяка потенциална реакция, дори голяма“.

„Това, което постигнахме, ако приемем, че това е израелска операция, е, че изяснихме на иранците, че са уязвими“, каза Купервасер, който също е сътрудник в Ерусалимския център за обществени въпроси. „Целите са били недалеч от ядрени съоръжения. Можем да стигнем до тези места и да причиним щети. Това е посланието.“

Джонатан Конрикус, бивш военен говорител, сега във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон, предложи подобен анализ, като написа в X, че: „Иран се стреми да се върне в сенките и омаловажава израелския удар върху стратегическия град Исфахан, но мисля, че разбраха посланието: Израел може да проникне в защитата на Иран и да нанесе удари, където пожелае.

Нир Двори, военен анализатор и кореспондент на канал 12, не е убеден в това. Той беше попитан от водещия на новините дали Иран ще разбере посланието на Израел и каза, че се съмнява и че вероятно ще са необходими повече удари.

Генерал Елиезер Маром, бивш командир на израелския флот, каза в същото предаване, че ако съобщението не е достатъчно, ще бъде изпратено друго.