Петролът поевтинява, докато Израел претегля отговора на иранската атака

Brent падна под 90 долара за барел, след като завърши с малка промяна във вторник, докато West Texas Intermediate беше близо 85 долара

09:30 | 17 април 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижи, въпреки че напрежението в Близкия изток продължава, като търговците чакат да видят как Израел ще отговори на атаката на Иран през уикенда.

Суровият петрол Brent падна под 90 долара за барел, след като завърши с малка промяна във вторник, докато West Texas Intermediate беше близо 85 долара. Израел обеща да отговори на Техеран за безпрецедентната атака с дронове и ракети, въпреки че САЩ и Европа призоваха за сдържаност.

Суровият петрол поскъпна тази година заради комбинираните ефекти от геополитическите рискове в Близкия изток и Русия и съкращенията на добива от ОПЕК+. Нови коментари във вторник от председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл обаче сигнализираха, че политиците ще чакат по-дълго от очакваното, за да намалят лихвените проценти в САЩ. Това вероятно ще бъде насрещен вятър за по-широкото търсене на енергия.

Докато основните движения на цените са приглушени, пазарите на петролни опции са пълни с предупреждения. Възходящите кол опции се търгуват близо до най-широката премия към противопоставящите се путове от октомври – когато започна войната Израел-Хамас – докато обемите на търговията на кол опции растат. Търговците натрупаха опционни договори на стойност над 3 милиона барела в залог, че американският петрол ще скочи до 250 долара за барел до юни.

„Нашият основен случай е такъв, при който напрежението остава овладяно, като се избягва по-широк конфликт, който прекъсва доставките на петрол“, каза Хан Джонг Лианг, инвестиционен стратег в Standard Chartered Plc. Очевидната сдържаност на Иран с изявлението му, че счита въпросът е приключен, както и дипломатическите усилия между Израел и неговите съюзници може да означават, че „всяка подобна премия за геополитически риск вероятно ще бъде малка“, добави Хан.

Запасите също бяха на фокус, след като Американският петролен институт отчете увеличение с повече от 4 милиона барела в националните запаси в САЩ миналата седмица, въпреки че нивата на бензин са намалели, според хора, запознати с цифрите. Официалните данни се очакват по-късно в сряда.