Инвеститорите предложиха рекордни 2,6 трилиона евро за облигации в Европа

Хедж фондовете набират нови ценни книжа, плащащи прилична премия над държавните облигации, преди очакваното начало на глобалните намаления на лихвите да намали доходността

14:49 | 28 февруари 2024
Автор: Хана Бенджамин-Кук и Пол Коен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите са поставили рекордните 2,6 трилиона евро в поръчки за продажба на нови облигации в Европа досега тази година, надхвърляйки предлагания дълг с най-много досега.

Общите поръчки са достигнали повече от пет пъти рекордните 507 милиарда евро емитирани на синдикирания първичен пазар в Европа през първите два месеца на 2024 г., според данни, събрани от Bloomberg. Това е по-високо от всеки коефициент на поръчки, покриващ подобни суми и периоди поне от 2018 г., когато Bloomberg за първи път започна да събира данните.

Инвеститорите, които държат големи количества пари в момента, се струпват в продажби на дългове в корпоративния и публичния сектор, за да спечелят от доходностите, които се повишиха през последните седмици обратно към десетилетните върхове, наблюдавани миналата година. По-специално хедж фондовете набират нови ценни книжа, плащащи прилична премия над държавните облигации, преди очакваното начало на глобалните намаления на лихвите да намали доходността.

„Парите трябва да работят, доходността е видимо висока“, каза Гордън Шанън, портфолио мениджър в TwentyFour Asset Management LLP. Докато корпоративните спредове „не са евтини“, купуването на държавен дълг „решава проблема с по-малко недостатъци“.

Най-голямото търсене е за дългове на високорейтингови суверени, наднационални дружества и агенции, или SSA. Например комбинираните оферти за продажба на два транша от Европейския съюз в края на януари достигнаха 27 пъти размера на сделката, най-много досега в данни, събрани от Bloomberg. Фонд мениджърите представляват 28% от поръчките на един от траншовете, най-високият дял.

Средната доходност на висококачествения корпоративен дълг в евровалута се повиши през последните седмици до над 3,8%, повече от два пъти над средното за пет години, показват данни на индекса на Bloomberg. На базата на спред корпоративните облигации в евро в момента изпреварват еквивалентния дълг, деноминиран в долари, което също може да стимулира притока в кредитните фондове на Европа.

„Както висококачествените, така и високодоходните фондове регистрират силни притоци през последните три/четири месеца на фона на по-ниските „безрискови“ лихви и очакванията, че намаленията на лихвите ще бъдат значителни“, според стратезите на Bank of America Corp. „Смятаме, че в свят на по-ниска доходност в света на фиксираните доходи ще видим структурно търсене на кредити.“

Издаването досега тази година беше бързо, като във вторник Европа достигна еквивалента на 500 милиарда евро. Това е повече от седмица по-рано от 2023 г., предишния рекорд, когато сумата беше  достигната на 6 март, показват данните на Bloomberg.

Подобна е картината в САЩ, които току-що поставиха рекорд през февруари със 172 милиарда долара продажби на корпоративни дългове на "сини чипове", тъй като компаниите се възползваха от по-ниските разходи по заеми.