Amazon най-после стъпи в индекса Dow Jones - измества веригата дрогерии Walgreens

Uber Technologies Inc. ще замени JetBlue Airways Corp. в индекса Dow Jones Transportation Average

18:00 | 21 февруари 2024
Автор: Изабел Лий, Емили Графео, Мат Дей
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Amazon.com Inc. най-накрая се присъединява към известния индекс Dow Jones Industrial Average.

Гигантът в електронната търговия ще замени Walgreens Boots Alliance Inc. в измерителя на 30-те акции, според съобщение за пресата на S&P Dow Jones Indices. Промяната ще влезе в сила преди откриването на търговията в понеделник, 26 февруари.  

Промяната, която бе обявена след затварянето на пазара във вторник, бе продиктувана от решението на Walmart Inc. да раздели акциите си в съотношение 3 към 1, се казва в съобщението на доставчика на индекси. Подобна стъпка ще намали теглото на Walmart в индекса поради ценово претеглената конструкция на индекса на сините чипове.

За разлика от аналогичните му индекси S&P 500 и Nasdaq 100, историческият индекс Dow е претеглен въз основа на цената на акциите на своите притежатели, а не на тяхната пазарна капитализация.

"Отразявайки развиващия се характер на американската икономика, тази промяна ще увеличи експозицията на потребителската търговия на дребно, както и на други бизнес области в DJIA", се казва в съобщението за пресата на доставчика на индекса. 

1
Dow изостава от аналогичните индекси през 2023 г. Двата индекса бяха захранвани от технологични акции, които отсъстваха в измерителя на 30-те акции

Включването на гиганта в електронната търговия в индекса е поредният етап от бързото разрастване на търговците на дребно през последното десетилетие. Компанията, основана през 1994 г. като онлайн книжарница, продава стоки от всякакъв вид и управлява най-големия в света бизнес с облачни изчисления. Базираната в Сиатъл компания е вторият по големина работодател в частния сектор в САЩ след Walmart.

Повече от век след основаването си Dow отстъпва първенството си като инвеститорски показател, въпреки че остава най-ексклузивният регистър на американския корпоративен елит. Като такъв, неговите допълнения и заличавания са лакмус за тенденциите в индустрията.

Междувременно отсъствието на Amazon и на редица големи технологични фирми от Dow стимулира индекса на сините чипове да се представи по-слабо от останалите през миналата година. Бенчмаркът S&P 500 спечели 24% през 2023 г., а технологичният Nasdaq 100 се покачи повече от два пъти. Dow, от своя страна, отбеляза 13%.

"Ако някоя компания представя икономиката на САЩ по-добре от Amazon, не мисля, че все още сме я открили", каза Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth. "Тя замества друга компания, насочена към потребителите, така че балансът на индекса остава същият."

Тъй като разликата между акцията с най-висока цена - UnitedHealth Group Inc. и акцията с най-ниска цена - Walgreens, се увеличи през последните няколко години, участниците може би са очаквали промени в състава, каза Кааша Сайни, ръководител на индексната стратегия в Jefferies. "Разделянето на акциите на WMT даде възможност на Комитета да преразгледа състава".

Фактът, че Walgreens се подменя след включването му през юни 2018 г. - кратък мандат - може да не е толкова изненадващ. Акциите на компанията спаднаха с 30% миналата година, докато тези на Amazon се покачиха с около 80%. Изпитващата затруднения верига дрогерии намали дивидента си почти наполовина миналия месец, на фона на отслабващата среда в търговията на дребно и в областта на рецептите. 

Междувременно Uber Technologies Inc. ще замени JetBlue Airways Corp. в индекса Dow Jones Transportation Average, се посочва в съобщението.

Индексът Dow Transportation с 20 акции, претеглени спрямо цената, включва най-големите американски компании в рамките на индустриалната група, според доставчика на индекса. Този ход - продиктуван от ниското тегло на JetBlue - ще помогне на индекса да се експонира в индустрията за споделено пътуване, се казва в него. 

Акциите на поскъпнаха с 1,5% в продължителната търговия след новината, докато Walgreens спаднаха с над 3%. Uber поскъпна с 1%, докато JetBlue се понижи с 0,4%.