Най-големите находища на нефт и газ в Африка не правят много за местните икономики

Сенегал се присъединява към нациите на континента, чиито енергийни надежди са попарени, а петролните находища тежат върху финансовото им състояние

20:19 | 12 февруари 2024
Автор: Пол Буркхард и Катарина Хойе
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последното нещо, от което Сенегал се нуждаеше в дългото си усилие да се възползва от големите петролни и газови находища край бреговете си, бяха политическите сътресения.

Най-новата суперзвезда на природен газ в Африка кипеше от оптимизъм, когато BP Plc, Woodside Energy Group Ltd. и Kosmos Energy Ltd. се съгласиха да разработят находищата край бреговете на западноафриканската държава преди няколко години. Находките бяха рекламирани като промени в играта в страна, в която селата все още не са свързани към електрическата мрежа и повече от една трета от жителите живеят в бедност.

„Общата електрификация за цялото население ще стане реалност“, каза Сохна Ба, най-младият член на парламента на Сенегал, в интервю в столицата Дакар в края на миналата година. „Приходите могат да се използват и за подобряване на условията на живот на населението.“

Но поредица от забавяния в газовия проект Grand Tortue Ahmeyim или GTA на BP на стойност 4,8 милиарда долара, като последното дойде едва миналия месец, означава, че това няма да се случи скоро, което накара страната да каже, че може да пропусне прогнозата за икономическия растеж на Международния валутен фонд през 2024 г. Сега нещата се влошиха още повече от опит за забавяне на изборите, който удължава мандата на президента Маки Сол с почти една година, хвърляйки страната, която е сред най-стабилните демокрации в Западна Африка, в криза и повишава цената на необходимите средства за нейните енергийни стремежи.

Сенегал се присъединява към други африкански страни, които се борят да овладеят някои от най-големите открития на нефт и газ в света от десетилетия. Находките рядко са оправдали обещанието си, често причинявайки повече вреда, отколкото полза. Всичко от забавяне на проекти до политическа несигурност и лошо управление е ограничило приходите от износ, принуждавайки нациите да вземат допълнителни заеми и влошавайки финансовото им състояние. Дългът на Сенегал става все по-скъп, Мозамбик трябваше да преструктурира заемите си, а Гана изпадна в неплатежоспособност на фона на лошото управление на производството на нефт и газ.

Откритията също не са допринесли много за подобряване на енергийната ситуация у дома. Вътрешните пазари на континента не могат да се мерят с доходоносните пазари отвъд неговите граници. Чуждите компании се противопоставят на проекти, които не са насочени към експортните пазари, оставяйки местните икономики с ограничен достъп до техния собствен газ, който да може да се използва за генериране на електричество за домове и индустрия. Почти 600 милиона души, или малко под половината от населението на Африка, нямат пряк достъп до енергия, въпреки че 6% от световния газ и около 7% от петрола се произвеждат там.

„Природният газ се изнася най-вече, като африканските страни се възползват от валутни приходи, но е вярно, че вътрешните нужди от повече енергия са значителни и не се задоволяват“, каза Виджая Рамачандран, директор по енергетиката и развитието в Breakthrough Institute, базиран в Калифорния мозъчен тръст.

Африка е единственият континент, където броят на хората без достъп до електричество действително се е увеличил през годините. Повечето африканци, свързани към мрежата, консумират по-малко на глава от населението, отколкото един хладилник в САЩ. Според ​​​​Международната енергийна агенция достъп на цялото население на континента до модерна енергия ще е на цена от 25 милиарда долара годишно, което се равнява на изграждането на един терминал за втечнен природен газ (LNG).

Но докато развитието на проекти зависи от чуждестранни компании и силното търсене от Европа - особено като алтернатива на руския газ - електрификацията в африканските страни не успява. Въпреки че МАЕ казва, че две трети от производството на петрол и газ на континента потенциално може да отиде за задоволяване на местното търсене до 2030 г., тази оценка зависи от сближаването на интересите на чуждестранните компании и африканските нации - нещо, което не се случва.

Опитът на Сенегал

Да вземем случая със Сенегал. На път да се превърне в основен производител на природен газ, приходите от износа на до 100 000 барела петрол на ден и най-малко 2,5 милиона тона LNG годишно от проекта GTA вече са включени в икономическите прогнози на страната. Но надеждите ѝ да използва офшорното газово находище Yakaar-Teranga, за да помогне на индустриите у дома и в региона, изглеждат далечни.

Президентът Сал беше определил полето - Yakaar означава "надежда" на местния език волоф и Teranga, преведено като "просперитет" - като такова, което ще стимулира електрификацията в Западна Африка. Но очакванията бяха ударени през ноември, когато BP, операторът с 60% дял, напусна полето. BP искаше да изнася газ от Yakaar-Teranga, но Сенегал го искаше за вътрешна употреба, каза пред парламента министърът на петрола и енергетиката Антоан Феликс Диом.

Докато сенегалската национална петролна компания Petrosen и базираната в Далас Kosmos, която временно пое дела на BP, търсят нов партньор с дълбоки джобове, надеждите за скорошно развитие на находището избледняват бързо. Хади Ндиайе, мениджър за Западна Африка за Kosmos, каза в коментари по имейл, че компанията работи с Petrosen, за да спази графика на правителството.

„BP има своите интереси; както и Сенегал“, каза Ба, депутатът. „Разликата е, че на Сенегал му липсват средствата и опитът да развие своите ресурси.“

BP, която не отговори на запитвания относно проекта, все още е оператор на разработката на GTA, със стабилно търсене на износ на LNG за Европа. GTA и друга разработка, Sangomar, все още могат да помогнат за увеличаване на растежа на Сенегал до 8,3% тази година, стига операторите да избягват повече забавяния.

На други места в Африка

Мозамбик премина през подобна вълна от ентусиазъм и разочарование след големи открития на газ, започнали през 2010 г. край бреговете на югоизточната африканска държава. Плановете на Shell за завод за втечняване на газ и проект за торове, водени от норвежката Yara International ASA, бяха отменени, след като се позоваха на промени в стратегията и пазарни колебания.

В очакване на приходите от износа на втечнен природен газ, Мозамбик, една от най-бедните страни в света, увеличи прогнозите за годишен растеж с до 24% от 2021 г. до 2025 г. Тя преструктурира своите еврооблигации през 2019 г., като графикът за погасяване е обвързан с очакваните приходи от проект, който ще бъде закупен от TotalEnergies SE.

Но ислямистки бунт забави съоръжението на сушата и свързаните с него приходи, повишавайки риска от обслужване на дълга. Според Международния институт за устойчиво развитие, Мозамбик сега е в по-лошо положение.

„Ръстът на БВП намаля, докато дългът, неравенството, безработицата и бедността се увеличиха“, пишат изследователите в статия, публикувана през декември. Бъдещите приходи на правителството, които се увеличават значително от 2032 г., също ще бъдат изложени на несигурен газов пазар и нерентабилните проекти могат да се превърнат в нетен пасив, казаха те.

От своя страна Гана не успя да управлява оптимално своите петролни и газови ресурси. След големи открития, направени от Tullow Oil Plc. започвайки през 2007 г., Гана имаше възможност да даде тласък на индустриалното развитие чрез захранване с газ. Вместо това станата изгаря газа в находищата. Въпреки изобилието от природни ресурси, Гана изпадна в неизпълнение на държавния си дълг и държавната електроенергийна система изпадна в просрочие към независими производители на енергия. Проект за внос на LNG е спрян.

Голямо въздействие

Мащабните енергийни проекти в Африка обикновено се сблъскват със закъснения, като петролните разработки отнемат десетилетие – приблизително два пъти повече от планираното, според Института за управление на природните ресурси, неправителствена организация. Вместо да донесат очаквани неочаквани печалби, тези забавяния могат да натежат тежко на малките икономики.

МВФ преразгледа растежа на Сенегал за 2024 г. от 10,6% на 8,3% „главно поради закъсненията в производството на въглеводороди“, каза в интервю Папа Дауда Диене, анализатор за NRGI.

Изправени пред това, което смятат за ненадеждни чуждестранни партньори, националните петролни компании на Африка искат сами да изградят и управляват тези активи. Petrosen от Сенегал в крайна сметка иска да стане водещ оператор на проекта Yakaar-Teranga. Страната също така работи върху местни тръбопроводи.

„Ние не искаме да чакаме, ние искаме да започнем изграждането на тръбопроводната мрежа. Идеята е да бъдем готови преди завършването на газовия проект“, каза в интервю Жозеф Меду, генерален мениджър на газовата мрежа на Сенегал Reseau Gazier du Senegal.

Правителството ще трябва да издаде еврооблигации, за да събере пари за участието на държавата в петролни и газови проекти и в светлината на несигурността около енергийния преход, трябва да обмисли засилване на надзора над Petrosen, каза Диене.

Сега повишеното политическо напрежение в страната ще оскъпи всякакви заеми.

Докато проектът Yakaar-Teranga търси основен партньор, а подкрепяният от BP проект GTA — веднъж определен за 2022 г. — продължава да се отлага, Сенегал, който миналата година взе назаем 900 милиона долара, за да обслужи дълг през 2024 г., може да се зарови в по-дълбока финансова дупка, каза Ба.

„Този дълг ще бъде плащан от поколения“, каза тя.