Производителят на електромобили Nio обмисля още съкращения на персонала си

От някои отдели е поискано да изготвят списъци с резервни съкращения, което може да увеличи първоначалните уволнения до 20-30% в рамките на звеното

18:25 | 7 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Нерентабилният китайски производител на електромобили Nio Inc. може да предприеме допълнителни съкращения на работни места, за да намали разходите и да подобри ефективността си, съобщиха запознати лица, само няколко седмици след като компанията обяви плановете си да съкрати 10% от работната си сила.

От някои отдели е поискано да изготвят списъци с резервни съкращения, което може да увеличи първоначалните уволнения до 20-30% в рамките на звеното.

Съкращенията ще се отнасят предимно за дейности, които не са от основно значение, или за дейности, изискващи големи инвестиции, които няма да донесат бърза възвръщаемост, заявиха запознати с обсъжданията и добавиха, че други по-централни части на бизнеса на Nio, като продажбите, все още наемат служители.

Някога считана за една от най-ярките изгряващи звезди на китайския пазар на електрически превозни средства, Nio не успява да постигне целите си за продажби и продължава да отчита загуби. Според последния годишен доклад на компанията в края на 2022 г. в нея са работили 26 763 служители на пълно работно време. В допълнение към електрическите превозни средства бизнесът на компанията включва производство на батерии и полупроводници, както и мобилни телефони.

Някои планове за международно разширяване, включително навлизането на пазара на САЩ, също са били отложени или спрени, каза един от хората, като отбеляза, че тези промени са били извършени по-рано тази година. Във вторник Nio прогнозира приходи за четвъртото тримесечие в размер до 16,7 млрд. юана (2,3 млрд. долара), което е по-малко от средната оценка на анализаторите за 21,4 млрд. юана.

Представител на Nio заяви, че не е имало допълнителни съкращения на работни места, като добави, че компанията ще продължи да прави „динамични промени“ на пазарите, на които работи.

През второто тримесечие брутният марж на Nio спадна до 1%, но през трите месеца до 30 септември се възстанови до 8%. Компанията си беше поставила за цел да достави 250 000 електрически автомобила през тази година, но до ноември е доставила само 142 026.

В писмо до служителите, в което се обясняват по-ранните съкращения, основателят и главен изпълнителен директор на Nio Уилям Ли заяви, че този ход е „трудно, но необходимо решение в условията на жестока конкуренция“.

Той също така представи подробни планове за подобряване на организационната ефективност и ефикасността на ресурсите, като например консолидиране на дублиращи се отдели и роли, премахване на някои длъжности и отлагане или съкращаване на инвестициите в проекти, които няма да допринесат за финансовите резултати на компанията през следващите три години.

По-рано тази седмица Ли заяви, че Nio е „идентифицирала възможности за оптимизиране на нашата организация, намаляване на разходите и повишаване на ефективността“. Той заяви, че автомобилният производител има около 5700 служители в сферата на продажбите, като през последните няколко месеца са добавени над 3000 от тях. Той също така отбеляза, че Nio ще се фокусира само върху чуждестранните пазари, на които вече е стъпила.

Всеки план за допълнително съкращаване на работни места предполага, че Nio продължава да харчи пари в брой, дори след като през юни инвестиционен фонд, подкрепен от правителството на Абу Даби, инжектира 738,5 млн. долара в компанията в замяна на 7% дял. През септември автомобилният производител продаде конвертируеми облигации на стойност 1 млрд. долара, а Bloomberg News съобщи, че обмисля да набере още 3 млрд. долара от инвеститори. По това време Nio заяви, че не е имала "подлежаща на отчитане дейност по набиране на капитал", освен продажбата на конвертируеми облигации.

Миналия месец Securities Times съобщи, че президентът на Nio Цин Лихонг е заявил, че закриването на автомобилния производител е „абсолютно невъзможно“, позовавайки се на коментари, направени от него на автомобилното изложение в Гуанджоу през ноември.

Стратегията на Nio, основана през 2014 г., включва пищни шоуруми с ексклузивни пространства, подобни на салони, наречени Nio Houses, където собствениците на електромобили могат да получават безплатни напитки и да посещават социални курсове. Други ползи, подобни на членството, включват безплатна смяна на батерията, зареждане и пътна помощ.

Nio ограничава тези услуги, тъй като финансовият натиск нараства. В сряда Ройтерс съобщи, че Nio планира да отдели бизнеса си за производство на батерии, вероятно преди края на тази година, като се позова на хора, чието име не е посочено.

По време на разговора за приходите тази седмица Ли заяви, че Nio ще продължи да разработва собствени клетки, материали за батерии и пакети, но ще възложи производството на външни изпълнители.

Базираната в Шанхай компания сключва сделки и с други производители на автомобили, за да увеличи приходите си. Наскоро тя подписа споразумения с Chongqing Changan Automobile Co. и Geely Automobile Holdings Ltd. за партньорство в областта на технологията за смяна на батерии. Ли посочи, че Nio не изключва възможността да финансира отделно или да пусне на борсата бизнеса си с електроенергия.