Жадни за печалби инвеститори в областта на климата се насочват към Дубай

Този безсрамен стремеж към печалба смущава много от традиционните активисти за климата, но други твърдят, че привличането на банките е единственият начин да се мобилизират трилиони долари

19:20 | 4 декември 2023
Автор: Аластър Марш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голямата от обичайното група инвеститори и банкери, присъстващи на COP28 в Дубай, не са там главно по алтруистични причини. Те са пътували до Обединените арабски емирства по същата причина, поради която биха отишли на авиошоу или конгрес на тежката индустрия.

Възможността да се спечелят много пари.

За Никита Сингхал, съ-ръководител на отдел „Устойчиви инвестиции и ESG“ в Lazard Asset Management, климатичната криза твърде често се представя като риск за портфейлите на инвеститорите, докато възможностите за голяма печалба от икономическите промени, необходими за забавяне на глобалното затопляне, редовно се пренебрегват.

Изменението на климата е „едно от най-големите икономически сътресения в нашия живот“, заяви Сингхал на бизнес форума на Bloomberg в рамките на COP28. Според нея другата страна на тази монета може да е шансът за „най-голямата алфа-генерация или инвестиционна възвръщаемост“ от много време насам.

Сингхал цитира неотдавнашно пътуване до Индия, при което е станала свидетел как няколко големи корпорации подготвят десетки милиарди долари за зелени капиталови разходи. Пътуването ѝ напомня „как нещо, което до голяма степен се възприема като риск, може да се окаже невероятна финансова възможност“.

И не само изменението на климата предлага инвестиционна възвръщаемост за инвеститорите. Дълбоко свързаният и потенциално опустошителен проблем с унищожаването на биоразнообразието също може да се превърне в печеливша област за инвеститорите, казва Петер ван дер Верф, ръководител на отдела за ангажираност в холандския мениджър на активи Robeco.

От класическа гледна точка го виждам като риск, но все повече и повече като възможност, защото постоянно чуваме от нашите клиенти, че искат да им предоставяме инвестиции, съобразени с биоразнообразието“, посочи Ван дер Верф.

Този безсрамен стремеж към печалба смущава много от традиционните активисти за климата, но други твърдят, че привличането на банките е единственият начин да се мобилизират трилиони долари, необходими за финансиране на енергийния преход и адаптирането към климата.

Но не се заблуждавайте - дори когато финансистите се събират в Дубай, за да обсъдят мобилизирането на капитали за справяне с основните заплахи за човечеството, на първо място е финансовият резултат - те са там заради парите.

Шрити Вадера, председател на Prudential Plc, заяви, че тези, които очакват частният капитал да запълни политически дефицит, който публичният сектор не желае или не може да запълни, може да останат разочаровани.

Нека да сме наясно“, казва тя. „Частният сектор прави само неща, които са търговски и създават търговска възвръщаемост - той трябва да запази капитала на своите клиенти, спестители, пенсионери и вложители.“