Сунак обеща 1,6 млрд. паунда за проекти в областта на климата

Почти половината от тези 1,6 млрд. паунда са ново финансиране, което не е включено в петгодишния ангажимент на Обединеното кралство за финансиране на помощта за борба с изменението на климата

16:45 | 1 декември 2023
Автор: Елън Милиган , Джесика Шанклеман
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Риши Сунак обеща да похарчи 1,6 млрд. паунда (2 млрд. долара) за проекти в областта на климата, докато британският премиер пристига на срещата на върха COP28, опитвайки се да покаже на лидерите, че Обединеното кралство продължава да е ангажирано с каузата, след като смекчи зелената програма на правителството си и обеща да насърчи проучванията за нефт и газ.

Обединеното кралство ще предостави до 40 млн. паунда за ключовия фонд за покриване на загуби и щети, за да помогне на уязвимите страни да се справят с въздействието на повишаващите се температури, 500 млн. паунда за борба с обезлесяването и около 300 млн. паунда за проекти за енергийни иновации, съобщи правителството късно в четвъртък, потвърждавайки доклад на Bloomberg News. Почти половината от тези 1,6 млрд. паунда са ново финансиране, което не е включено в петгодишния ангажимент на Обединеното кралство за финансиране на помощта за борба с изменението на климата в размер на 11,6 млрд. паунда, който е валиден до 2026 г.

Великобритания отдавна се опитва да се представи като световен лидер в преминаването към възобновяема енергия от изкопаеми горива, особено когато беше домакин на водещата среща на върха за климата през 2021 г. - събитие, което предшественикът на Сунак, Борис Джонсън, използва, за да се опита да възстанови международната репутация на Обединеното кралство след Брекзит.

Оттогава обаче политиката на управляващата Консервативна партия на Сунак се е променила драстично и министър-председателят се опитва да използва зелената политика и изменението на климата, за да очертае разделителна линия с водещата в проучванията опозиционна Лейбъристка партия преди общите избори, които се очакват през следващата година.

През септември Сунак оттегли редица екологични ангажименти, включително отлагане на забраната за продажба на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, и облекчаване на правилата за това кога някои британци да подменят газовите си котли - основни елементи от правно обвързващия ангажимент за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Няма съмнение, че през последните месеци авторитетът ни значително намаля“, заяви пред Sky News бившият министър Зак Голдсмит, който подаде оставка от правителството на Сунак отчасти заради подхода му към проблемите на климата. Голдсмит допълва, че според него съюзниците на Обединеното кралство не го възприемат като „надежден или сериозен партньор“.

Сунак отхвърли това твърдение, като на път за Дубай заяви пред репортери, че „ще се разхожда много гордо“ на срещата на върха, защото Обединеното кралство остава „лидер по този въпрос“.

По-рано в четвъртък той подчерта, че не е „в плен на идеологически фанатици по тази тема“ и обеща да постигне нулево нетно потребление „по разумен начин, който спестява пари на хората и не ги натоварва с допълнителни разходи“.

Проблемът за Сунак е, че рискува да бъде изпреварен от лидера на лейбъристите Киър Стармър, който също е в Дубай за среща с държавни глави и бизнес лидери. Той ще обещае да превърне Великобритания в „световна столица на зеленото финансиране“ и да мобилизира частното финансиране за действия в областта на климата, като задължи финансовите институции и фирмите от индекса FTSE 100 да публикуват своя въглероден отпечатък и да приемат планове за преход към климата.

След като лейбъристите изостават с 20 пункта в социологическите проучвания, Сунак трябва да свикне, че ръководители и министър-председатели търсят срещи със Стармър дори на събития, организирани от правителството на Обединеното кралство. Това се случи по време на инвестиционната му среща на върха тази седмица, докато дипломатическият спор между Обединеното кралство и Гърция доведе до това, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис напусна Лондон в понеделник, след като разговаря със Стармър, но не и със Сунак.

Аргументът на Сунак за забавяне на темпото на борба с изменението на климата е, че Обединеното кралство е изпреварило много от своите колеги и е несправедливо британските данъкоплатци да правят повече, докато другите страни не ги настигнат. През юни обаче независимият Комитет по изменението на климата на Обединеното кралство заяви, че шансовете на Великобритания да постигне целите си в областта на климата стават все по-малки, точно когато правителството трябва да ускори усилията си.

Гарет Редмънд Кинг, международен ръководител в Energy & Climate Intelligence Unit, сравни подхода на Сунак, като посочи мащаба на инвестициите в чисти технологии от Китай, Европейския съюз и САЩ.

Лидер си само докато продължаваш да водиш“, казва той. „Ако спрете, застанете на едно място и изисквате всички останали да ви настигнат, тогава губите лидерството си и хората ви изпреварват.

Наследството на Джонсън ще се носи и над Сунак, докато той каца в Дубай, където COP28 е обявена за първата глобална равносметка на напредъка към гарантиране, че средното покачване на температурата в света няма да надхвърли 1,5C.

Според Лаваня Раджамани, професор по международно право в областта на околната среда в Оксфордския университет, едно от най-големите постижения на срещата на върха на COP в Обединеното кралство е, че всички страни са съгласували плановете си с 1,5C, а не с 2C.

Това беше постижение на правителството на Обединеното кралство“, отбеляза тя. „Това е тяхното наследство от COP, така че те трябва да могат да покажат, че са въвели плановете, за да направят това възможно.