Икономическата буря в Обединеното кралство: възможности по време на криза

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 11:07 | 11 септември 2023
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

 

от Ивайло Чаушев

Икономиката на Обединеното кралство в момента преминава през бурни времена, а инфлацията в страната остава тревожно висока, въпреки че показва признаци на забавяне. Ако таванът на цените на електроенергията бъде изваден от калкулацията на потребителските цени, инфлацията в страната се движи около 10% спрямо юли на предходната година – ниво, което значително надвишава темповете на инфлация в останалата част от Европа и е двойна спрямо това в Съединените щати, но проблемите не свършват тук. Мерките за борба с високите цени неизбежно ще имат неблагоприятен ефект върху икономиката, пазара на жилища и потребителите. Въпреки това, създадената ситуация може да доведе до интересни възможности за тези, които са готови да поемат риска.

В основата на тези икономически предизвикателства са няколко основни фактора: Брекзит, печатането на значителни количества пари и постоянната промяна в политиките поради липса на единодушие в правителството. Всички тези фактори допринасят за значителна волатилност и в стойността на паунда, водейки до по-ниско доверие в икономиката на глобално ниво.

По-тревожното, обаче, е, че тази криза повлия тежко на средностатистическия гражданин, тъй като средната стойност на инфлацията през последната година е над 10%, а заплатите са се увеличили със 7,1% през последните 12 месеца. Този дисбаланс означава, че в реално изражение британските работници носят вкъщи по-малко пари всеки месец. На свой ред това обтяга бюджетите на домакинствата, оказвайки влияние върху достъпността на ежедневните нужди като храна и електричество. Освен това, тези високи стойности също увеличават вероятността от спирала на заплатите и цените, където нарастващите заплати водят до увеличаване на производствените разходи, което кара предприятията да повишават цените си, което от своя страна води до искания за по-високи заплати, като по този начин създава непрекъснат възходящ цикъл.

В данните за инфлацията, публикувани наскоро, беше отбелязано малко забавяне, тъй като инфлацията в цените на храните намалява. Важно е, обаче, да се отбележи, че това означава, че цените на храните по същото време на миналата година са били с около 15% по-ниски.

И без това предизвикателната ситуация се влошава от неотдавнашното решение на Английската централна банка да увеличи лихвените проценти до над 5%. Този ход, предприет в отговор на излизащата извън контрол инфлация, се разглежда като отчаяна мярка от институция, бореща се за решения на ескалиращите икономически проблеми на страната. В тази среда на несигурност, действията на банката и правителството на Обединеното кралство в управлението на инфлацията и икономиката се следят изключително отблизо, имайки предвид и очакванията основният лихвен процент в монархията да се покачи до 6-6,5%.

По-внимателен поглед върху жилищния пазар разкрива, че ипотеките обикновено са с краткосрочни фиксирани периоди между 2 и 5 години. Много от тези ипотеки бяха изтеглени при изключително ниски лихви, около 1,5%, благодарение на решението на Английската централна банка да запази лихвите ниски след финансовата криза.

С приключването на тези периоди с фиксирана лихва собствениците на жилища са изправени пред плашещата перспектива месечните им плащания да скочат с 60 до 70%, ако успеят да осигурят нова ипотека с фиксиран срок. Ако не бъдат одобрени, те биха могли да платят дори повече от стандартната банкова ставка, вероятно 80 до 90% повече.

Вторичният трус от тази ситуация ще резонира извън ипотечния пазар. Наемодателите, изправени пред същия скок в погасителните вноски, ще бъдат принудени да увеличат наемите или да поемат значителни загуби. Предстоящата вълна от разходи е изключително обезпокоителна, за разлика например от американския пазар, който предлага дългосрочни фиксирани лихвени проценти по ипотеките, които смекчават ефекта от увеличенията на лихвените проценти.

Поглеждайки по-далеч в бъдещето, покачването на вноските по ипотеките може да доведе до по-висок финансов стрес за домакинствата в Обединеното кралство, които вече са обременени с повишени разходи за стоки от първа необходимост като храна и електричество.

Междувременно, правителството обяви, че в момента няма планове за намеса. Критиците твърдят, че това бездействие произтича от липсата на опит и разбиране на икономическия пейзаж. По-конкретно, настоящият финансов министър Джеръми Хънт беше критикуван за липсата на финансов опит, което накара мнозина да поставят под въпрос способността му да управлява финансите на страната по време на тази криза.

Въпреки икономическите предизвикателства, пред които е изправена монархията, важно е да се отбележи, че сътресенията в икономиката също предоставят и възможности. Има компании, които не само предлагат стабилни доходи от дивиденти, но и оперират в сектори, които са устойчиви на настоящата лихвена среда, което ги прави изключително интересни.

Vodafone Group PLC : Като световен телекомуникационен гигант, секторът, в който оперира тази компания често се разглежда като устойчива на високи лихвени проценти, тъй като предоставя основни услуги, които хората продължават да използват, независимо от икономическия климат. В резултат на това, нейните приходи могат да останат относително стабилни дори в периоди на по-високи лихвени проценти. Средната дивидентна доходност през предходните четири години е малко над 6%.

National Grid PLC: Компаниите за комунални услуги като National Grid често имат стабилно търсене, тъй като потребителите и предприятията продължават да се нуждаят от електричество и газ, независимо от икономическите условия. Това постоянно търсене, заедно с регулираните цени на много пазари, позволява поддържането на стабилни парични потоци и дивиденти, дори когато лихвените проценти се покачват. Средната дивидентна доходност на бизнеса се движи малко над 5% за последните четири години.

GSK PLC: Фармацевтичната индустрия обикновено се счита за устойчива на икономически спадове и високи лихвени проценти, тъй като търсенето на здравеопазване и лекарства остава относително стабилно, независимо от икономическия климат. Освен това, много от продуктите на GSK са патентовани, осигурявайки възможност на компанията да покачва цените, компенсирайки инфлационния натиск. Средната дивидентна доходност на компанията за предходните четири години е малко над 5%.

IG Group Holdings PLC: Като глобален играч в бизнеса с онлайн търговия, IG Group може да се възползва от увеличената пазарна волатилност в среда с високи лихвени проценти. По-голямата пазарна активност обикновено означава повече обем на търговия, което може да увеличи приходите. Освен това, неговият бизнес модел на предлагане на извънборсови (OTC) деривати с ливъридж позволява на трейдърите да спекулират с промените в цените на активите, без да притежават актива, което потенциално създава повече търговска активност и приходи по време на периоди на икономическа несигурност. През последните четири години корпорацията е поддържала средна дивидентна доходност от 5,76%

Докато по-широката картина може да изглежда мрачна, британският финансов пазар може да предостави интересни възможности. Това е особено вярно за сектори, които са до голяма степен устойчиви на колебания в лихвените проценти и предлагат добри доходи от дивиденти. В духа на думите на Уорън Бъфет „Бъдете алчни, когато другите се страхуват“.