Миграцията към Великобритания е почти рекордна въпреки рестрикциите на Сунак

По данни на Службата за национална статистика 672 000 души повече са се преместили в Обединеното кралство, отколкото са го напуснали

10:55 | 24 ноември 2023
Автор: Люси Уайт
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Близо до рекордния брой дългосрочни мигранти, пристигнали в Обединеното кралство през годината, приключваща през юни, се очертава предизвикателството пред министър-председателя Риши Сунак, който се опитва да изпълни обещанието си да намали броя на мигрантите.

По данни на Службата за национална статистика 672 000 души повече са се преместили в Обединеното кралство, отколкото са го напуснали. Данните за годината, приключваща през декември 2022 г., за която вече се смяташе, че ще отбележи рекорден нетен брой пристигнали мигранти, бяха ревизирани значително нагоре до 745 000.

Миграцията се стимулира от пристигащите от страни извън ЕС

Цифрите ще бъдат труден прочит за Сунак преди общите избори, които се очакват през следващата година. Неговата Консервативна партия обеща да ограничи броя на чуждестранните граждани, пристигащи в Обединеното кралство, след като желанието за намаляване на броя на мигрантите подхрани вота за Brexit.

Но тъй като Сунак е изправен пред перспективата за стагнираща икономика с лепкава инфлация, която отчасти се дължи на недостига на работна ръка, принуждаващ към повишаване на заплатите, все по-ясно се очертава необходимостта от наемане на персонал от чужбина в области, в които Великобритания не разполага с достатъчно местни умения.

След като Обединеното кралство напусна Европейския съюз, торите вече не могат да обясняват високия брой на мигрантите със свободното движение на хора в рамките на блока. Вместо това сега почти всички мигранти влизат по одобрени от правителството схеми, включително хуманитарни програми като тези за украинци и афганистанци, работни визи като тези, издавани на работници в сферата на здравеопазването и социалните грижи или други лица, включени в списъка на дефицитните професии, и като студенти.

Нетната миграция остава твърде висока и затова предприемаме действия за намаляването ѝ“, заяви говорителят на Сунак Макс Блейн пред репортери в четвъртък. „Положително е, че студентите и мигрантите, които идват тук да учат и работят, допринасят за обществото в Обединеното кралство. Но сегашните нива са твърде високи и това оказва неустойчив натиск върху общностите и местните съвети.

Дългосрочната имиграция в Обединеното кралство надхвърля 1 милион души през годината до юни

Нетната миграция през годината до юни се дължи изцяло на граждани на страни извън ЕС, като пристигналите са със 768 000 повече от заминалите. Това е повече от 179 000 души само преди четири години. За разлика от тях гражданите на ЕС продължават да напускат страната, като нетната емиграция е 86 000 души.

Според ONS е твърде рано да се каже дали намалението на нетната миграция през декември е трайна тенденция. Той обаче добавя, че оценките „показват забавяне на имиграцията, съчетано с увеличаване на емиграцията“.

Имаше и признаци, че Сунак не успява да постигне целта си да намали броя на хората, пристигащи по неофициални маршрути, като например с малки лодки през Ламанша.

През годината до юни 90 000 души са имигрирали с цел получаване на дългосрочно убежище, което е повече от 75 000 души година по-рано. От 40 386 души, пристигнали с „малки лодки“, 90% са поискали убежище или са били вписани като зависими лица в молба за убежище, изчислява ONS.

Сунак е подложен на натиск от група свои депутати, които наричат себе си „Новите консерватори“. Те заемат места предимно в т. нар. червени избирателни райони, които традиционно гласуват за лейбъристите в Мидландс и Севера, и твърдят, че са избрани с „тържествено обещание“ да намалят миграцията.

За Министерството на финансите може да има разумни аргументи в полза на увеличаването на имиграцията, защото повече хора водят до повече регистрирана икономическа активност - но истината е, че обществото няма да го приеме“, се казва в изявление на групата от четвъртък. „Нашите гласоподаватели могат да направят разлика между реалния икономически растеж, който подобрява стандарта на живот на обикновените домакинства, и привидния „растеж“, който притокът на все повече хора внася в таблицата на Министерството на финансите."

Джонатан Портес, професор по икономика в лондонския King’s College, посочва, че възходящите корекции на предположенията за миграцията на Службата за бюджетна отговорност през последните години са довели до увеличаване с около 1,5% на прогнозите за размера на работната сила, до увеличаване на размера на икономиката с около 40 милиарда паунда (50,2 милиарда долара) и до увеличаване на данъчните приходи с 18 милиарда паунда.

В някои отношения това може да е твърде песимистично - скорошните мигранти, особено от страни извън ЕС, изглежда имат сравнително високи доходи“, казва той в X, социалната мрежа, известна преди като Twitter. „Още по-важно е, че високата миграция извън ЕС изглежда е положително свързана с производителността.

От общия брой имигранти, възлизащ на 1,18 млн. души, от които над 80% не са от ЕС, огромното мнозинство са пристигнали с цел работа, обучение и по хуманитарен път. Петте най-значими националности извън ЕС, от които идват имигрантите в Обединеното кралство, са индийци, нигерийци, китайци, пакистанци и украинци.

33% от мигрантите извън ЕС са получили визи за работа - около половината от тях са били основни кандидати, а другата половина - зависими лица. Този брой се дължи на мигрантите, които влизат с работни визи в областта на здравеопазването и грижите, тъй като недостигът на персонал в Националната здравна служба принуди Обединеното кралство да набира персонал от чужбина.

Организацията NHS Providers, която представлява мениджърите, заяви, че разчитането на „високо ценен персонал от чужбина“, за да се поддържат услугите, е неустойчиво и призова за повече местни обучени кадри, за да се запълнят приблизително 125 000 свободни работни места в NHS в Англия и 150 000 в социалните грижи.

Преди есенното изявление на канцлера Джереми Хънт в сряда няколко бизнес групи лобираха за включването на повече работни места в списъка с дефицитни професии. Това определя броя на хората, които могат да влизат в страната с работнически визи, и някои предприятия все още изпитват затруднения при наемането на определени длъжности в Обединеното кралство.

Правителственият консултативен комитет по въпросите на миграцията препоръча да се добавят фармацевтични и лабораторни техници, специалисти по преоборудване в строителството, които да спомогнат за постигането на целите за нулево потребление, и работници в конюшнята, но Хънт не направи никакви допълнения към списъка.

Визите, свързани със студенти, представляват 39% от имиграцията извън ЕС, като увеличението през годината се дължи на по-големия брой зависими студенти, които влизат в Обединеното кралство. Това може да означава, че се бърза с прибирането на семействата в страната преди обявената от Сунак по-рано тази година репресия, която ще забрани на студентите от магистърска и следдипломна степен да правят това.

Според ONS анализът на последните студентски кохорти показва, че все повече студенти остават за по-дълго и преминават към работни визи - развитие, което може да е от полза за увеличаване на предлагането на работна ръка.

Броят на хората, пристигащи в Обединеното кралство по хуманитарни маршрути, като например визовите схеми за Украйна и Хонконг, е намалял до 83 000 души от 157 000 души по същото време преди година.