ЕС постигна споразумение за ограничаване на метанa в доставките на нефт и газ

Сделката е забележителна, защото мерките за наблюдение, докладване и проверка в крайна сметка ще бъдат приложени към вноса, който представлява повече от 90% от петрола и газа на 27-членния блок

11:02 | 15 ноември 2023
Автор: Джон Айнгър и Арън Кларк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преговарящите от Европейския съюз постигнаха споразумение за ограничаване на отделянето на метан от инфраструктурата за изкопаеми горива и начертаха курс за наблюдение и ограничаване на емисиите, свързани с вносни енергийни източници.

Законодателите на ЕС и държавите-членки постигнаха временно политическо споразумение да изискват от енергийните компании редовно да проверяват инфраструктурата, включително кладенци и тръбопроводи за изтичане на метан, се казва в изявление на Съвета на ЕС и Европейския съвет. Мощният парников газ – основен компонент на природния газ – има повече от 80 пъти по-голяма затопляща сила от въглеродния диоксид през първите си две десетилетия в атмосферата и е отговорен за приблизително 30% от затоплянето на Земята.

Сделката е забележителна, защото мерките за наблюдение, докладване и проверка в крайна сметка ще бъдат приложени към вноса, който представлява повече от 90% от петрола и газа на 27-членния блок. Споразумението е последното от поредица глобални усилия, насочени към намаляване на метана, което според учените е един от най-евтините и мощни начини за намаляване на повишаващите се температури в краткосрочен план.

Новите правила на ЕС биха могли в крайна сметка да повлияят на това откъде съюзът се снабдява с петрол и газ, а операторите, които не са в състояние или не желаят да спрат емисиите си на метан, може да се окажат със свиващ се пазарен дял. Освобождаванията на метан от тръбопроводен газ обикновено са по-високи, отколкото при LNG, главно поради дейности в страните производителки, според Berkley Research Group.

Метанът е основният компонент на природния газ, но също така изтича през веригите за доставка на въглища и нефт, понякога без знанието на операторите. Производителите обаче често избират да пуснат газа в атмосферата, ако е по-скъпо газът да се ограничи, отколкото да се улови и да се пусне на пазара.

Учените, използващи сателитни наблюдения, постоянно откриват, че операторите и правителствата значително занижават емисиите на метан от производството на изкопаеми горива. Проучване, публикувано в Nature Communications през август, което се основава на сателитни наблюдения, установи, че наблюдаваните отделяния на метан от глобалните нефтени и газови операции са с 30% по-високи от оценките, предоставени от страните на ООН.

Четирите най-големи източници на нефт и газ в света, САЩ, Русия, Венецуела и Туркменистан, са отговорни за по-голямата част от общото несъответствие, според доклада.

Китай, който е най-големият източник на метан в света, заяви по-рано този месец, че ще засили мониторинга, докладването и прозрачността на данните, за да намали изпусканията на парникови газове. Американски служители преговаряха за сделка, за да помогнат на Туркменистан да ограничи огромните си емисии на метан, съобщи Bloomberg Green през юни.