Превратът, който никой не очакваше в Габон, преначертава африканските пазари

Габон даде на инвеститорите урок по политически риск, а също и възможност

19:10 | 29 септември 2023
Автор: Колийн Гоко
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Превратът в Габон, който свали ключов френски съюзник в Африка, разтърси инвеститорите в облигации, като дестабилизира един от малкото международни кредитополучатели в региона.

Свалянето през август на дългогодишния президент Али Бонго доведе до рекордни спадове на дълга на Габон в долари и бързо фокусира вниманието на пазара върху това кой може да е следващият. Загубите се усетиха и в съседни страни като Камерун и Република Конго, където застаряващите лидери управляват икономики, изнасящи петрол, обвързани от валутен съюз.

Всъщност разпродажбата се оказа моментна, като премиите за дълг, емитиран от Габон, Кот д'Ивоар и Сенегал, паднаха в рамките на седмици до нивата, наблюдавани преди военното поглъщане.

Все пак превратът в Габон откри нова линия на разлом на пазара на облигации, който някога можеше да пренебрегва сътресенията в сахелски страни като Нигер, Чад и Мали - група от нации с по-ниски доходи без неизплатени еврооблигации.

„Ето защо превратът в Габон беше толкова неочакван и затова пазарът е малко нервен от превратите в други африкански страни, които са имали дългогодишни управници с режими, които досега изглеждаха стабилни“, каза Карлос де Соуса, паричен мениджър за нововъзникващи пазари във Vontobel Asset Management AG в Цюрих.

Преценката на инвеститорите е от значение, тъй като световните пазари могат да бъдат спасителен пояс за правителства с финансови затруднения, чиито финанси са дълбоко на червено. Но апетитът за високорискови активи вече намалява, заплашвайки да добави още по-голям натиск върху политическата среда в части от Африка, която вече е станала нестабилна.

Заплахите за стабилността на континента остават високо в радарите на инвеститорите, като военната хунта на Буркина Фасо заяви, че е осуетила опит за преврат тази седмица и слухове - отречени впоследствие - за сваляне на правителството в Република Конго.

„Управлението формира основата на кредитното качество“, каза Адриан Дю Той, базиран в Лондон директор на икономическите изследвания на нововъзникващите пазари в AllianceBernstein. „Политическият срив разклаща тази основа и свива инвеститорската база.“

Притежателите на облигации избегнаха най-лошото, тъй като по-високите цени на петрола се превърнаха в защитна стена за заразата. Заплахата от регионални санкции срещу Габон също намаля, като новото ръководство обеща да спази ангажиментите по дълга на нацията и да стимулира инвестициите в икономика, която има по-висок БВП на глава от населението от Южна Африка.

Дългът на Габон в долари се срина, след като войниците завзеха контрола над страната, изпращайки доходността на облигациите с падеж през 2025 г. до 20%. Оттогава тя спадна до 14%, доближавайки се до средното за тази година около 11%.

Тъй като нервите се успокоиха за регионалните последици, неотдавнашното представяне на единствените международни облигации на Република Конго сега се различава малко от по-широките спадове в индекса на нововъзникващия дълг в долари, които всички са надолу с около 3% от 30 август. Доларовите ценни книжа на Камерун за 2025 г. са с малка промяна в неликвидната търговия през същия период.

„Африканските облигации се представиха средно добре през последния месец, но облигациите от страни като Камерун и Република Конго напоследък пострадаха, тъй като някои инвеститори ги сравняват с Габон“, каза Де Суза, чието портфолио във Vontobel включва дълг, емитиран от Габон и Камерун.

През последните три години в Африка имаше девет преврата, до голяма степен предизвикани от нарастващата несигурност в Сахел. Но проблемите в Централна Африка са различни – богатите на петрол съседи на Габон Камерун, Република Конго и Екваториална Гвинея се управляват от застаряващи диктатори, които се обогатиха, оставиха хората си обеднели и не успяха да диверсифицират икономиките си.

Влошаващите се публични финанси, наред с други предизвикателства, които включват намаляващи резерви, ще засилят страха от военни преврати, които дебнат пазарите, според Талия Петусис, портфолио мениджър на базирания в Кейптаун паричен мениджър Allan Gray, който помага за надзора на фонд за облигации в Африка.

„Процентите по заеми, които те могат да постигнат чрез пазарите на еврооблигации, са непосилно високи“, каза Петусис. Държавите от Централна Африка „се борят с големи дългови натоварвания и както фискален дефицит, така и дефицит по текущата сметка от известно време“.

Габон даде на инвеститорите урок по политически риск, а също и възможност.

Докато пазарът проучваше уязвимостите в региона, силата на съседите на Габон беше това, което изпъкна за Jupiter Asset Management Ltd. Пол Бия от Камерун, на 90 г., и Денис Сасу Нгесо от Република Конго, на 79 г., и двамата управляват своите страни повече от четири десетилетия — дългогодишни династии като тази на Габон, които повечето геополитически анализатори смятат за изложени на най-висок риск от сваляне.

Ралито в цените на петрола остави дълга на Камерун с „наистина атрактивна цена и доходност в момента“, каза Викрам Агарвал, мениджър на фонд с фиксиран доход в Jupiter, който вече има експозиция към ценните книжа на западноафриканската нация. „И инвеститорите получават повече от компенсация за рисковете“, каза той.

Макар да избягваше дълга на Габон преди и след преврата - особено след като остават въпроси относно програмата му с Международния валутен фонд - Агарвал каза, че "някои от съседните страни са малко по-интересни".

„Фактът, че цените на петрола са там, където са, определено е от полза за Габон, Конго и други близки страни“, каза той. „Това носи долари в страната и улеснява оставането в крак с дълга им. И ако са в трудна позиция политически - поне от икономическа гледна точка, това им дава по-голяма огнева мощ."