В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ЕС не трябва да оставя Франция сама да води политиката му спрямо Западна Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, "В развитие", 27.09.2023 г.

15:25 | 27 септември 2023
Обновен: 15:25 | 27 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Франция обяви, че ще изтегли военните си от Нигер, макар първоначално да отказа исканията на хунтата, а в сряда изтегли и посланика си. Не може да се очаква нито някаква голяма дестабилизация, нито постигане на по-голяма стабилност след това решение на Париж. НАТО все още ще има присъствие в Нигер с база на САЩ, а Франция запазва сили в други части на Западна Африка, но видимо преразглежда политиката си. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Дошли сме в момента, в който очакваме да видим нови предложения, нещо съвместно между различни европейски страни - ЕС е на ход. Трябва да предложим начин, по който тази част на Африка може да се стабилизира. Не само да оставяме Франция и ние да присъстваме като придружители в този процес - като голяма икономическа и политическа общност имаме с какво да допринесем."

Франция има много по-различни връзки със своите бивши колонии в Африка за разлика от Великобритания. В Нигер бившият президент Мохамед Базум се ползваше с много силна подкрепа от Париж и е нормално лидерите на тези страни да имат връзки с бившата метрополия. Франция помага за организирането на изборите и държи една част от бюджета чрез осигуряване на военна помощ, напомни Дечева.

"Всичко това сериозно се наруши с първия преврат в Мали през 2013 г. и оттам нататък има една верижна реакция."

Нигер е сочена като една от страните с най-тежкото колониално наследство, която никога не успява да се възстанови от експлоатирането на нейните ресурси от колониалната власт. Нигер спира да бъде атрактивен партньор на регионално и международно ниво, а с промяната на световната икономика ролята на страната като източник на ресурси допълнително пада.

Искането на хунтата за напускане на френския контингент следват подобни действия от страна на новите управляващи в Мали и Буркина Фасо, като формално се посочва справянето с терористичната заплаха, но става дума за бюджетните средства за френското присъствие, каза Дечева.

Франция от своя страна вече спря издаването на студентски визи за Мали, Буркина Фасо и Нигер, което предизвика сериозен протест в страните; в същото време Русия мобилизира своята пропаганда

"В Нигер наблюдаваме една гражданска резистентност на конституционния ред. Плакатите, на които по един или друг начин се казва Франция да напусне, невинаги са свързани с националната сигурност и конституционен ред - това са едни накърнени чувства и толкова емоционално, че няма особен смисъл да го анализираме. Наблюдаваме една много силна атака срещи считания за законно избран бивш президент Базум."

В съседна Мали в момента напуска политическата мисия на ООН след искане на хунтата, а военните обявиха тази седмица, че президентските избори през февруари 2024 г. се отменят. В Буркина Фасо се забраняват независими медии. Очакват се избори в Конго в края на годината, но наблюдателите няма да имат достъп извън големите центрове, каза Дечева.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.