Нов фонд за климата с бюджет 360 млн. евро стартира въпреки спада на пазара

Astanor Ventures вече е инвестирала в повече от 40 стартиращи предприятия, занимаващи се с подобряване на ефективността в хранителния и селскостопанския сектор

17:45 | 19 септември 2023
Автор: Коко Лиу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фирмата за рисков капитал, която финансира "Tesla на тракторите", се противопоставя на тенденцията за отдръпване на инвеститорите в областта на климатичните технологии.

Базираната в Брюксел компания Astanor Ventures обяви във вторник, че е набрала 360 млн. евро за нов фонд. Фирмата вече е инвестирала в повече от 40 стартиращи предприятия, занимаващи се с подобряване на ефективността в хранителния и селскостопанския сектор. С новия фонд тя ще продължи да инвестира в решения за хранителната система, която е отговорна за до една трета от глобалните емисии на парникови газове.

"Всеки човек на земята трябва да се храни", казва Ерик Аршамбо, съосновател и управляващ партньор в Astanor Ventures. Това създава "фундаментална привлекателност" за инвеститорите, допълва той. 

За да осигури цялостни решения, той казва, че Astanor разширява мрежата си за инвестиции, за да включи и технологии, които се отнасят до биоразнообразието и водата - две области, тясно свързани с производството на храни и селскостопанска продукция.

Astanor е инвестирала в стартъпи, сред които базираната в САЩ компания Monarch Tractor, която произвежда автономни електрически трактори, както и базираната в Обединеното кралство компания Notpla, която се занимава с опаковане на морски водорасли, и германския производител на алтернативни протеини MicroHarvest.  Аршамбо казва, че е посъветвал компаниите от портфолиото си да се подготвят за сценарий, при който ще им се наложи да работят без ново финансиране в продължение на две години, вместо да заделят шестмесечен паричен резерв, какъвто обикновено заделят стартъпите в Силициевата долина.

Въпреки набирането на новия фонд, Аршамбо казва, че екипът му също така е станал "много предпазлив" при избора на стартъпи. През последните шест месеца те са направили само една инвестиция.

"Днес инвеститорите са много по-малко склонни да инвестират в нашия сектор, отколкото преди две години", казва Аршамбо. По-рано тази година една от компаниите от портфолиото му набира средства при оценка, която е със 70% по-ниска от тази, която стартъпът си е осигурил през 2021 г., казва Аршамбо. Друга компания от портфолиото е намалила оценката си наполовина, а три са загубили статута си на еднорози - т.е. стартъпи, оценени на 1 млрд. долара или повече. 

Обявяването на новия фонд идва в момент, когато парите за рискови инвестиции в областта на технологиите, свързани с климата, са намалели значително. Финансирането на стартиращи предприятия в областта на климатичните технологии през първата половина на 2023 г. е спаднало с цели 40% в сравнение с предишната година, според Climate Tech VC, група за пазарни проучвания.

Все още е твърде рано да се каже как този спад се отразява на резултатите на инвеститорите в климатични технологии, които обикновено търсят възвръщаемост за повече от 10 години, но непосредствените щети са ясни: тъй като финансирането се свива, първите спонсори на стартъпите проверяват високите оценки.

Спадът в оценките може да се окаже здравословна "корекция" на прегрелия сектор, казва Аршамбо. При по-малък брой инвеститори той вижда и по-голям шанс за търсене на изгодни сделки.

Тази логика изглежда намира отклик сред финансиращите организации. Миналата седмица Galvanize Climate Solutions обяви нов фонд с повече от 1 млрд. долара, а други фирми се формират, за да инвестират в области като биоразнообразието. Новият фонд на Astanor също надхвърли целта си за набиране на средства.

Аршамбо казва, че неотдавнашната обстановка му напомня за предишния бум и срив на климатичните технологии. От 2006 г. до 2011 г. световните рискови компании вложиха над 25 млрд. долара в климатични технологии и загубиха повече от половината от инвестициите си. Някои технологии не могат да бъдат комерсиализирани в сроковете, необходими за постигане на рентабилност, а други не успяват да се наложат поради нереалистични бизнес предположения. Последва продължителна капиталова зима за климатичните технологии, докато ниските лихвени проценти, ангажиментите на големите компании да нулират въглеродните емисии и новите политики като Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън не възстановиха интереса на инвеститорите.

Тези настроения отново се променят. Въпреки че новият фонд на Astanor и други ще осигурят така необходимия капитал за пазара на климатични технологии, Аршамбо предупреждава, че стартиращите компании ще трябва да се представят пред по-взискателни инвеститори до 2023 г. и вероятно след това.

"Преди две години хората щяха да се редят на опашка, за да инвестират, без да задават много въпроси, само заради потенциала", казва той. "Днес те чакат да видят повече доказателства."