Доналд Тръмп е обвинен в опити да отмени резултатите на изборите през 2020 г.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп в продължение на месеци съзнателно е разпространявал лъжи за фалшифициране на изборите, за да подкопае общественото доверие във вота и да остане на власт

07:36 | 2 август 2023
Обновен: 07:36 | 2 август 2023
Автор: Зоуи Тилман и Ерик Ларсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп бе обвинен във Вашингтон по федерални обвинения за усилията му да отмени президентските избори през 2020 г., третото политически експлозивно наказателно преследване на бившия президент, докато той прави пореден опит за Белия дом.

77-годишният Тръмп беше обвинен в заговор за измама на САЩ, заговор за възпрепятстване на официално производство, възпрепятстване и опит за възпрепятстване на официално производство и заговор срещу правото на гласуване и преброяване на този глас, според обвинителния акт, внесен във вторник в федерален съд.

Обвиненията от кабинета на специалния прокурор Джон „Джак“ Смит могат да доведат до наказания до 20 години затвор, но Тръмп вероятно ще получи много по-малко от максималните наказания, ако бъде осъден, тъй като няма криминално досие. Тръмп трябва да се яви в съда в 16 часа на 3 август.

„Атаката срещу Капитолия на нашата нация на 6 януари 2021 г. беше безпрецедентно нападение срещу седалището на американската демокрация“, каза Смит пред репортери след обвинението във вторник. „Описано в обвинителния акт, тя бе подхранвана от лъжи. Лъжите на подсъдимия."

Той каза, че Министерството на правосъдието иска бърз процес и че разследването на „други лица“ продължава.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп в продължение на месеци съзнателно е разпространявал лъжи за фалшифициране на изборите, за да подкопае общественото доверие във вота и да остане на власт.

„Тези твърдения бяха неверни и подсъдимият знаеше, че са неверни“, казва правителството в обвинителния акт. „Ответникът така или иначе ги повтори и широко разпространи – за да направи своите съзнателно неверни твърдения да изглеждат легитимни, да създаде интензивна национална атмосфера на недоверие и гняв и да подкопае обществената вяра в администрацията на изборите.“

Тръмп обяви в средата на юли, че Министерството на правосъдието го е уведомило, че е обект на разследването, което също е свързано с нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от тълпа негови поддръжници след национално усилие за преобръщане на победата на Джо Байдън. Тръмп отрече каквито и да е нарушения, свързани с тези събития.

Точно преди обвиненията да бъдат обявени във вторник, Тръмп каза в публикация в Truth Social, че очаква Смит да повдигне „фалшиво обвинение“ срещу него.

Неговите адвокати Джон Лауро и Тод Бланш се срещнаха с прокурори в офиса на Смит на 27 юли. Тръмп потвърди в публикация онлайн, че целта на срещата е да се противопостави на обвинението.

Прокуратурата вероятно ще подхрани твърдението на Тръмп, че той е набелязан по политически причини, като се има предвид, че делото е заведено от Министерството на правосъдието при президента Джо Байдън - очакваният противник на Тръмп, ако спечели номинацията на републиканците. Тази линия на атака е популярна сред гласоподавателите на Републиканската партия и засили набирането на средства за кампанията му. Но Тръмп няма да може да пренебрегне исканията на още едно тежко съдебно преследване в неговия вече претъпкан съдебен и политически календар.

В изявление кампанията на Тръмп обвини администрацията на Байдън в политизиране на разследването, тъй като Тръмп е фаворит за номинацията на Републиканската партия. Кампанията също постави под въпрос защо са били необходими повече от две години след 6 януари, за да бъдат повдигнати обвиненията.

Обвинителният акт, върнат от голямо федерално жури във Вашингтон, е разказ от 45 страници за предполагаемите усилия на Тръмп и някои от неговите съюзници да осуетят мирното прехвърляне на властта към законно избран наследник.

В документа се твърди, че Тръмп е привлякъл редица съзаговорници, за да помогнат с плана му, включително неидентифициран адвокат, „който е бил готов да разпространява съзнателно неверни твърдения“ за изборите и друг неидентифициран адвокат, който се е опитал да приложи стратегия за натиск върху вицепрезидента Майк Пенс да попречи на удостоверяването на победата на Байдън. Трети адвокат също е заговорничил да помогне на Тръмп, въпреки че е казал на другите, че планът е „луд“, според обвинителния акт.

В обвинителния акт има моменти на голяма драма, включително кампанията за натиск срещу Пенс.

Тръмп се срещна с Пенс на 5 януари, като каза на своя вицепрезидент, че ще трябва публично да го критикува. Това кара началника на кабинета на Пенс да се страхува за безопасността му и той предупреждава ръководителя на тайните служби на вицепрезидента, според обвинителния акт.

Други описани предполагаеми съзаговорници включват служител на Министерството на правосъдието, за който се твърди, че се е опитал да използва агенцията, за да започне „фиктивно“ разследване на изборите, за да повлияе на държавните законодателни органи; адвокат, който е помогнал при разработването на план за използване на фалшиви списъци на президентски избиратели в някои щати, които Байдън е спечелил; и политически консултант, участвал в плана.

Прокурорите твърдят, че бившият президент се е опитал да използва Министерството на правосъдието, „за да направи съзнателно неверни твърдения за изборни измами пред длъжностни лица“ чрез официално писмо, подписано от действащия главен прокурор, давайки на „лъжите на Тръмп подкрепата на федералното правителство“.

Тръмп също така се опита да използва тълпата си от поддръжници на 6 януари, за да окаже натиск върху вицепрезидента си да „промени изборните резултати“, твърдят прокурорите.

Офисът на Смит не повдигна наказателни обвинения на Тръмп за подбуждане на бунта, но го обвини, че е измамил много от участвалите в него и твърди, че той е „използвал“ бунта, за да се опита отново да убеди членовете на Конгреса да забавят удостоверяването на резултатите.

Обвинителният акт бележи втората група обвинения, повдигнати от екипа на Смит. През юни Тръмп беше обвинен във Флорида, че е взел със себе си чувствителни документи за националната отбрана, след като напусна поста си през 2021 г., и е възпрепятствал усилията на правителството да ги извади от имението му в Мар-а-Лаго. Той също така е обвинен, че е наредил на служители да се опитат да изтрият записите от видеонаблюдението на складовото помещение, където са се съхранявали записи, след като прокурорите са го призовали.

Бившият президент също се изпрява срещу щатски обвинения в Ню Йорк, че е фалшифицирал бизнес документи във връзка с плащания към звезда от филми за възрастни преди изборите през 2016 г. И той се подготвя за четвърто възможно обвинение от голямо жури в окръг Фултън, Джорджия, също във връзка с последиците от изборите през 2020 г.

Тръмп не се призна за виновен по делата във Флорида и Ню Йорк. Процесът е насрочен за март 2024 г. в Ню Йорк. Съдията във Флорида насрочи дело за 20 май. Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис сигнализира, че ще обяви дали офисът ѝ повдига обвинения до края на август.

Тръмп неуспешно се бори в съда, за да спре разследването на поведението си. Пътищата, проучени от прокурорите, включват усилия за организиране на фалшиви избиратели в щати, които Тръмп загуби, и оказване на натиск върху бившия вицепрезидент Майк Пенс да се намеси в сертифицирането на резултатите от Конгреса. Съдиите многократно отхвърлиха оспорванията му срещу призовки за явяване в голямо жури от Пенс и множество други бивши висши служители на администрацията.

Политика и социологически проучвания

Въпреки правните си проблеми Тръмп продължава да доминира сред кандидатите за номинацията на републиканците за президент през 2024 г., тъй като гласоподавателите приемат аргумента, че съдебното преследване е политически мотивирано. Проучване на Siena College/New York Times, публикувано в понеделник, показа, че 54% от вероятните гласоподаватели на Републиканската партия във всички демографски групи подкрепят бившия президент, в сравнение със 17% за губернатора на Флорида Рон ДеСантис, най-близкия му конкурент.

Някои републикански групи обаче проявяват по-голяма загриженост относно правните му проблеми. Супер-PAC с тесни връзки с милиардера Чарлз Кох събра 78 милиона долара през първата половина на 2023 г., за да се опита да блокира номинацията на Тръмп в полза на друг републиканец, за когото смята, че може да победи Байдън на общи избори.

Политическият апарат на Тръмп за набиране на средства показва, че той харчи пари с неустойчива скорост. Засега Тръмп има достатъчно, за да се състезава на първичните избори на Републиканската партия с повече от 53 милиона долара в брой, разделени между кампанията му и супер-PAC.

Но ако съдебните разходи продължат да се трупат, той може да се сблъска с парична криза на общите избори срещу Байдън, който има 77 милиона долара в брой. Демократите няма да трябва да докосват тези пари месеци наред, за разлика от републиканците, които сега харчат милиони, подготвяйки се за това, което вероятно ще бъде дълги и спорни първични избори.

Правителството призна в обвинителния акт, че Тръмп „като всеки американец“ е имал право да говори публично за изборите и дори да твърди невярно, че е имало масова измама на гласоподавателите. Тръмп също имаше право да оспори резултата в съда „чрез законни и подходящи средства“, казаха САЩ. Но Тръмп отиде твърде далеч, като използва незаконни методи, за да промени вота, заговорничейки да измами САЩ и да възпрепятства мирния преход на властта, според обвинителния акт.

„Всеки от тези заговори – които се основават на широко разпространеното недоверие, създадено от ответника чрез широко разпространени и дестабилизиращи лъжи за изборни измами – са насочени към основна функция на правителството на Съединените щати: националния процес на събиране, преброяване и сертифициране на резултатите от президентските избори“, казаха САЩ.