Акциите на Deutsche Bank се сриват в подновен пристъп на банков стрес

Deutsche Bank се срина с цели 15%, най-големият спад от първите дни на пандемията през март 2020 г.

15:09 | 24 март 2023
Обновен: 15:38 | 24 март 2023
Автор: Фъргал О'Брайън и Макарена Муньос
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Deutsche Bank AG се превърна в най-новия център на банковите сътресения в Европа, като продължаващата загриженост за индустрията доведе до най-голям спад в цената на акциите ѝ от три години и цената на застраховката срещу неизпълнение се повиши, предава Bloomberg. 

Банката, която се възстанови през последните години след поредица от кризи, каза в петък, че ще изкупи по-рано от очакваното подчинени облигации. Подобни ходове обикновено имат за цел да дадат на инвеститорите увереност в устойчивостта на баланса, въпреки че реакцията на цените на акциите предполага, че съобщението не е постигнало целта си.

„Това очевидно е случай, когато пазарът първо продава и по-късно задава въпроси“, каза Пол де ла Боме, старши пазарен стратег във FlowBank SA. „Продължава да има огромно безпокойство, че банковата криза може да се слее в по-сериозно рисково събитие на пазарите.“

Deutsche Bank се срина с цели 15%, най-големият спад от първите дни на пандемията през март 2020 г. Тя беше най-зле представящата се в индекс на европейските банкови акции, който отписа цели 5,7%. Съперникът ѝ Commerzbank AG, испанската Banco de Sabadell SA и френската Societe Generale SA също отбелязаха рязък спад.

Широко разпространените спадове подкопават надеждите на властите, че прокараното от правителството на Швейцария спасяване на Credit Suisse Group AG миналия уикенд ще стабилизира по-широкия сектор. Регулаторите и лидери в сектора се стремяха през цялата седмица да успокоят търговците относно здравето на банковата индустрия. Централните банки от Федералния резерв до Централната банка на Англия тази седмица отново повишиха лихвените проценти, запазвайки фокуса си върху инфлацията на фона на надеждите, че най-лошото от финансовите сътресения е минало.

„Изглежда, че острата фаза на кризата е приключила“, каза главният изпълнителен директор на Standard Chartered Plc Бил Уинтърс, добавяйки, че все още има някои проблеми за решаване.

Последните сътресения за европейските банки последваха разпродажба на американски кредитори, които се сринаха в четвъртък, дори след като министърът на финансите Джанет Йелън каза пред Сената, че регулаторите ще бъдат подготвени за допълнителни стъпки за защита на депозитите, ако е необходимо.

Банките също се сринаха, след като Bloomberg съобщи, че Credit Suisse и UBS Group AG са сред кредиторите, които са подложени на проверка в разследване на Министерството на правосъдието на САЩ дали финансови специалисти са помогнали на руски олигарси да избегнат санкциите.

На фона на повишеното безпокойство на пазарите демонстрациите на сила не убедиха инвеститорите, които търсят признаци на слабост. Известието за предсрочно обратно изкупуване на Deutsche Bank в петък дойде в първия ден, в който кредиторът имаше правото да го обяви. Но вместо да укрепи доверието в заемодателя, разходите за застраховане на неговите облигации срещу неизпълнение скочиха.

Разходите за застраховане на петгодишните облигации на Deutsche Bank бяха котирани на около 220 базисни пункта в петък сутринта. Въпреки че това е високо ниво за голяма европейска банка, все още е далеч от върховете на Credit Suisse миналата седмица. 1-годишният CDS на швейцарската банка надхвърли 3000 базисни пункта в разгара на сътресенията.

По-рано тази седмица UBS предложи да изкупи обратно облигации, които бяха емитирани дни преди да се съгласи да поеме закъсалия си конкурент Credit Suisse, сделка, която доведе до рязък ръст на кредитния риск. Въпреки че акционерите приветстваха UBS да вземе своя съперник на много ниска цена, цените на облигациите ѝ паднаха през последните дни и компаниите за кредитен рейтинг понижиха перспективите си за дълга на банката.

Акциите на Deutsche Bank паднаха с 14% в 12:54 ч. в търговията във Франкфурт, изтривайки печалбите през последните шест месеца. Според Стюарт Греъм, анализатор в Autonomous Research, инвеститорите бяха загрижени за експозицията ѝ към търговски недвижими имоти в САЩ и голямата ѝ книга с деривати. И все пак и двете са „добре известни“ и „просто не са много страшни“, добави той в бележка.

Кредиторът наскоро излезе от четиригодишен план за възстановяване, който включва хиляди съкращения на работни места и излизане от големи части от инвестиционната банка. Главният изпълнителен директор Кристиан Севинг, който пое управлението през 2018 г., дори проучи възможността за придобиване на германския конкурент Commerzbank през 2019 г. по настояване на германското правителство, преди да реши да не сключи такава сделка.

„Нямаме притеснения относно жизнеспособността на Deutsche или активите“, пише Греъм. „За да бъда кристално ясен – Deutsche НЕ е следващата Credit Suisse.“