Доставчиците на Apple се надпреварват да избягат от Китай

Разрастващият се конфликт между САЩ и Китай стимулира преосмислянето на десетилетната верига на доставки на електронната индустрия

20:43 | 28 февруари 2023
Автор: Нуен Суан Чуин и Джон Бодро
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските доставчици на Apple Inc. вероятно ще преместят капацитета си извън страната много по-бързо, отколкото много наблюдатели очакват, за да предотвратят последиците от ескалиращото напрежение между Пекин и Вашингтон, според един от най-важните партньори на американската компания.

Производителят на AirPods GoerTek Inc. е един от многото производители, които изследват локации извън родния си Китай, който днес произвежда по-голямата част от световните джаджи от iPhone до PlayStation. Компанията инвестира първоначално 280 милиона долара в нов завод във Виетнам, като същевременно обмисля разширяване в Индия, каза в интервю заместник-председателят Казуйоши Йошинага. Американските технологични компании по-специално настояват производители като GoerTek да проучат алтернативни местоположения, каза изпълнителният директор, който ръководи виетнамските операции на GoerTek от северната провинция Бак Нин.

„Започвайки от миналия месец, толкова много хора от страна на клиентите ни посещават почти всеки ден“, каза Йошинага от офисите си в обширния индустриален комплекс на GoerTek на север от Ханой. Темата, която доминира в дискусиите: „Кога можете да се изнесете?“

Разрастващият се конфликт между САЩ и Китай, който започна с търговска война, но оттогава се разшири, за да обхване широки забрани за обмен на чипове и капитали, стимулира преосмислянето на десетилетната верига на доставки на електронната индустрия. Зависимостта на света от азиатската нация стана категорично ясна през годините на нулев Covid, когато ограниченията на Пекин задушиха доставките на всичко - от телефони до автомобили.

Доставчиците на Apple рядко коментират нейното мислене, отчасти поради известното настояване на американската компания за секретност в глобалната ѝ верига за доставки.

Производителят на iPhone запази мълчание относно това дали планира да диверсифицира извън Китай, което ще доведе до обновяване на модела, който главният изпълнителен директор Тим Кук въведе при Стив Джобс. Американският гигант внимава да избягва предложенията, че може да намали инвестициите си в Китай, където е изградил екосистема, съсредоточена върху компании като GoerTek и Foxconn Technology Group, които колективно наемат милиони души.

Зад кулисите девет от десет от най-важните доставчици на Apple може да подготвят широкомащабни премествания в страни като Индия, която има ограничени стимули за стимулиране на инициативата на Нарендра Моди „Произвеждайте в Индия“. Bloomberg Intelligence изчислява, че може да са необходими осем години, за да се преместят само 10% от капацитета на Apple извън Китай.

Изпълнителният директор на GoerTek твърди, че това ще бъде много по-бързо.

Повечето китайски производители на технологии изпитват същия натиск. „Бих казал, че в момента 90% от тях изследват опции за преместване“, добави той.

Индия е високо в списъците с желания на клиентите - отражение на нейния потенциал както като пазар, така и като производствена база.

„Получаваме заявки от нашите клиенти почти всеки месец. „Имате ли някакви планове за разширяване в Индия?“, каза Йошинага. „Ако решат да изградят производствени линии в Индия, може да се наложи да помислим сериозно за това. В момента се фокусираме върху развитието на нашите производствени мощности във Виетнам.“

Засега Виетнам е единственият производствен обект на компанията извън Китай. Предвиденият нов комплекс от 62 хектара в Бак Нин ще произвежда продукти за големи американски марки и се очаква да заработи до една година, каза Йошинага пред Bloomberg News. Тази инвестиция ще добави към 1,06 милиарда долара ангажименти, поети от GoerTek в Бак Нин и северната централна провинция Не Ан, добави той.

GoerTek, която също планира да произвежда шлемове за виртуална реалност във Виетнам от 2024 г., очаква страната от Югоизточна Азия да е отговорна за повече от половината от глобалните ѝ приходи за три години, спрямо една трета сега, каза Йошинага. Компанията също моли собствените си доставчици да проучат Северен Виетнам за нови фабрики, каза той. Компанията прави шлемове за виртуална реалност Quest на Meta Platforms Inc. и устройствата PSVR на Sony Group Corp.

GoerTek навлезе във Виетнам преди десетилетие, за да произвежда акустични продукти по искане на Samsung Electronics Co., каза Йошинага. Доставчикът сега управлява осем завода в страната и очаква да удвои местната си работна сила до 40 000 още през май, за да увеличи производството за Коледа, добави той.

Близостта на Виетнам до Китай, крайбрежната мрежа от пристанища, младата образована работна сила и относителната политическа стабилност правят страната от Югоизточна Азия идеален център, каза той. Но антикорупционната кампания, която доведе до неотдавнашното уволнение на президента и двама вицепремиери, е обезпокоителна, каза Йошинага и добави, че е изразил тази загриженост пред официални лица.

Водени от шефа на комунистическата партия Нуен Фу Тронг, антикорпуционните усилия разтърсиха пазарите и инвеститорите. През 2021 г. китайският президент Си Дзинпин започна антикорупционно разследване, насочено към финансовия сектор на нацията с 60 трилиона долара.

„Те научават твърде много от Китай“, каза Йошинага за лидерството на Виетнам. „Да се направи нещо срещу корупцията е добре. Но не отивайте твърде далеч и не създавайте нестабилна политическа среда."

Засега Виетнам остава привлекателно място. Apple може да се стреми да превърне страната в производствен център за AirPods, iPad и MacBook. Поръчките на AirPods са доминирани от GoerTek и другата китайска фирма Luxshare Precision Industry Co., която също има комплекс в Северен Виетнам.

Много американски компании планират да преместят производството там, независимо от цената, каза Йошинага. Други като Jabil Inc. обмислят Индия. Но като цяло потокът постоянно ще бъде навън от Китай, каза той.

„Не мисля, че ще се върнем. Това е еднопосочно решение."