Сърбия вдигна граничната блокада, но напрежението с Косово остава

Правителството в Прищина осъди протестите и обвини Сърбия, че подклажда размирици, за да създаде нестабилност и да осуети суверенитета на Косово, след като то обяви независимост през 2008 г.

10:55 | 29 декември 2022
Автор: Миша Савич
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сърбите в Косово се съгласиха да премахнат барикадите по пътищата, които бяха издигнали като протест срещу съставеното основно от етнически албанци правителство, предава Bloomberg като се позовава на думи на сръбския президент Александър Вучич. Той обаче се зарече да защитава демонстраторите, което продължава да вещае евентуално подновяване на конфликта.

Вучич направи своето изявление късно в сряда след преговори с представители на общността, която блокира границите на Косово със Сърбия. По-рано, САЩ и Европейския съюз призоваха за незабавно прекратяване на противопоставянето, а Германия призова сърбите в северно Косово да премахнат „незаконните“ барикади.

Вучич прочете списък с условия, поставени от протестиращите, с които той разговаря в сръбския град Рашка, в който се иска правителството в Прищина да спре да арестува сърби и да се въздържа от преследване на протестиращи.
"Ако терорът продължи, ще затворим завинаги северната част на Косово за институциите в Прищина и настояваме за гаранции, че Косово никога няма да бъде признато", прочете Вучич от исканията в телевизионно предаване на живо. Той заяви, че премахването на барикадите може да отнеме няколко дни.
Правителството в Прищина осъди протестите и обвини Сърбия, че подклажда размирици, за да създаде нестабилност и да осуети суверенитета на Косово, след като то обяви независимост през 2008 г. По-рано в сряда министър-председателят Албин Курти заяви, че властите ще арестуват протестиращите, ако те не прекратят действията си.
Вучич също подклаждаше напрежението, като обвини косовското правителство, че се опитва да прогони близо 100 000 етнически сърби, останали в Косово. В понеделник той постави в повишена готовност армията на страната си, за да реагира, ако избухне насилие между сръбското малцинство и етническите албански власти.
Косово все още се опитва да получи международно признание като държава повече от две десетилетия след като водената от НАТО кампания сложи край на войната между двете страни, като прогони сръбските войски. Сръбският лидер обеща, че никога няма да признае суверенитета на Косово.

"Ако започнат да арестуват сърби заради барикадите, ще получите подкрепата на Сърбия", каза Вучич "Имате моята дума".
Противопоставянето се изостря от началото на тази година, когато правителството на Курти се опита да наложи нови правила, изискващи от сърбите да сменят автомобилните номера и личните си документи с такива издавани от Прищина, а не от Белград. Тъй като много сърби отказаха да се подчинят, косовските власти засилиха полицейското присъствие в северната част на страната.
В същото време Курти отказва да предостави автономия на сръбската общност, което според Вучич нарушава предишни споразумения между съседите за нормализиране на отношенията, постигнати с посредничеството на ЕС.