Цените тръгнаха надолу след предложения таван за руски петрол

West Texas Intermediate падна под $78 за барел, след като загуби почти 4% в предишната сесия

09:30 | 24 ноември 2022
Обновен: 09:58 | 24 ноември 2022
Автор: Йончин Чан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола отново падна, докато Европейският съюз обмисляше по-висока от очакваното горна граница на цените на руския суров петрол и признаците за предизвикателства пред търсенето се увеличиха, с рекордни случаи на Covid в Китай и рискове от рецесия в САЩ.

West Texas Intermediate падна под $78 за барел, след като загуби почти 4% в предишната сесия. Представители на ЕС обсъдиха определянето на таван за руския морски износ от 65 до 70 долара за барел. Това е много по-високо, отколкото мнозина очакваха, когато Г-7 за първи път предложи идеята като начин да накаже Москва за войната в Украйна, като същевременно запази пазарите ликвидни. Посланиците на ЕС се готвят за още разговори в четвъртък на фона на разногласия по подробностите.

Налице са нарастващи насрещни ветрове в двете най-големи икономики, които застрашават търсенето на енергия. В САЩ икономистите от Федералния резерв информираха политиците, че шансът за рецесия през следващата година е нараснал до почти 50%, тъй като лихвените проценти се покачват. В Китай служителите настояват с агресивни усилия да спрат разпространението на Covid-19, като нареждат блокирания и ограничаване на движението, тъй като ежедневните случаи на заразени набъбнаха до близо 30 000, най-много по време на пандемията.

Суровият петрол се срина този месец, като изтри ръста си от октомври, последвал решението на ОПЕК+ да намали производството. Докато планът за таван на цените – който има за цел да допълни забраната на ЕС за потоци от руски суров петрол по море, която започва от декември – се смяташе за потенциално подкрепящ петрола, ако доведе до по-нисък добив, висок таван може да има минимално въздействие върху търговията.

„Те могат да се задоволят с ниво, което не е твърде далеч от това, където Urals се търгува в момента, което прави цялото упражнение още по-безмислено“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights, имайки предвид руския суров петрол, който се доставя от западните части на страната. „Без ограничение руският суров петрол така или иначе щеше да продължи да се търгува със значителни отстъпки.“

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че по-високата горна граница на цените, която сега се разглежда, може да намали риска от ответни действия на Москва, въпреки че изрази съмнение, че механизмът може да бъде приложен.

Ключовите показатели сигнализират за по-слаб пазар, с бързото разпространение на WTI в контанго, модел, който сочи предостатъчно предлагане в краткосрочен план. Разликата между двата най-близки договора беше 13 цента за барел в контанго, в сравнение с 24 цента при възходяща структура на обратно контанго миналата седмица.

Допринасяйки за по-меката перспектива, запасите от бензин в САЩ са се увеличили с 3,06 милиона барела миналата седмица, най-голямото увеличение от юли, показват правителствени данни. Търсенето спадна най-много от близо два месеца преди ваканцията за Деня на благодарността.