Нетаняху има шанс да си върне властта с подкрепата на крайнодесните в Израел

Съюз с крайнодесните ще разтревожи партньорите на Израел в региона и Вашингтон

06:59 | 2 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият премиер на Израел Бенямин Нетаняху изглежда ще се върне на власт в страната, след като екзитполовете прогнозираха, че съюзът му с крайнодесните ще спечели слабо парламентарно мнозинство.

„Спечелихме огромен вот на доверие от народа на Израел“, каза усмихнатият Нетаняху пред ликуващи поддръжници в предизборния щаб на своята партия Ликуд. „На прага сме на много голяма победа."

Подкрепен от силното представяне на своите крайнодесни и религиозни съюзници, Нетаняху, който е под съд за корупция, която отрича, е напът да се завърне, според екзитполове на израелската телевизия късно във вторник, които прогнозираха, че неговият блок от четири партии ще вземе 61 или 62 от 120-те места в Кнесета.

По-малко от 18 месеца извън поста, Нетаняху каза, че ще изчака действителното преброяване на гласовете, като окончателните резултати се очакват през следващите дни.

Рекордното 12-годишно последователно управление на най-дълго управлявалия министър-председател на Израел приключи през юни 2021 г., когато центристът Яир Лапид успя да сглоби малко вероятно коалиционно правителство от либерали, десни и арабски партии.

Но крехкият съюз се разпадна една година по-късно.

Лапид все още не е признал резултатите и каза, че ще изчака окончателното преброяване. Екзит половете късно във вторник прогнозираха, че лагерът му ще вземе 53-54 места в Кнесета, далеч зад Нетаняху.

„Хората искат различен начин. Те искат сигурност“, каза Нетаняху, „те искат власт, а не слабост... искат дипломатическа мъдрост, но с твърдост“.

Петите избори в Израел за по-малко от четири години бяха доминирани от огромната личност на Нетаняху, чиито съдебни битки подхраниха безизходната ситуация, блокираща политическата система на Израел от 2019 г. насам, и задълбочиха разделението между неговите поддръжници и противници.

Кампанията беше разклатена от разпаления заселник от Западния бряг Итамар Бен-Гвир и неговата ултранационалистическа "Листа за религиозен ционизъм", която сега се очертава да бъде третата по големина партия в парламента, след като нахлу от политическата периферия.

Нетаняху разчиташе на подкрепа от Бен-Гвир и другия крайнодесен лидер Безалел Смотрич.

Но перспективата за правителство, включващо Бен-Гвир, бивш член на Kach, група в израелски и американски терористични списъци за наблюдение, и който някога беше осъден за расистко подбуждане, рискува да разтревожи съюзниците, включително Вашингтон.

„Ръководеното от Нетаняху правителство ще трябва да взаимодейства със света и няма да е лесно да се обяснят позициите на Бен-Гвир например на администрацията на Байдън“, каза пред Blomberg Майкъл Орен, бивш израелски посланик в САЩ, малко след обявяването на екзитполовете.

В очевиден опит да разсее страховете в чужбина, Нетаняху, който през 2020 г. изгради официални дипломатически отношения с Обединените арабски емирства и Бахрейн, каза, че правителство под негово ръководство ще действа отговорно, ще избягва „ненужни приключения“ и „разширява кръга на мира“.

Независимо от това, възможното му завръщане засили палестинския скептицизъм, че политическо решение на конфликта е вероятно след кампания, която се разви по време на нарастващо насилие в окупирания Западен бряг, с почти ежедневни нападения и сблъсъци.

Ако резултатите се потвърдят, следващото правителство вероятно ще предложи поредица от мерки, „които ще се стремят да политизират съдебната система и да отслабят проверките и балансите, които съществуват между клоновете на правителството и служат като основни компоненти на израелската демокрация“, каза Йоханан Плеснер, президент на Израелския институт за демокрация, цитиран от Bloomberg.