Доходността на глобалните облигационни пазари удря нови върхове

Трейдърите очакват централните банки да продължат политиките на агресивно затягане

19:45 | 21 октомври 2022
Автор: Гарфийлд Рейнолдс
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Цените на американските държавни ценни книжа се сринаха в петък, което доведе до повишаване на доходността до най-високото ниво от 2007 г. насам, след като централните банкери сигнализираха решителността си да продължават да повишават лихвите, докато не се уверят, че инфлацията е под контрол, съобщава Bloomberg.

Доходността по 10-годишните ДКЦ на САЩ се повиши с шест базисни пункта до 4,29%. Това се разпространи сред глобалните пазари, като доходността по 10-годишните облигации на Германия достигна 2,5% за пръв път от 2011 г. насам.

„Глобалната инфлация продължава да плаши облигационните пазари“, коментираха стратези на Societe Generale, сред които Нинон Бачет. „Централните банки имат да направят допълнителни ходове в процеса на затягане, така че запазваме къси позиции“, добавят те.

Резкият завой на централните банки от стимули към затягане доведе до напрежение върху правителствата и икономиките по света. Възстановяването на доходността по съкровищните облигации спомогна за укрепването на долара, тласкайки валути като йената до исторически ниски нива за последните 30 години.

Централните банкери на Федералния резерв вероятно ще повишат лихвите до „доста над“ 4% през тази година и ще ги задържат на необходимите нива за борба с инфлацията, заяви гуверньорът на Фед Филаделфия Патрик Харкър в четвъртък.

Разпродажбата тласна облигациите към 12 поредна седмична загуба – най-дългата от 1984 г. насам, когато гуверньорът на Фед Пол Волкър премина към серия на резки лихвени повишения. Ситуацията е сходна при германските облигации, които се насочват към рекордна поредна 12 губеща седмица.

Доходността по

Доходността по 10-годишните ДКЦ на САЩ отбелязва най-дългата си седмична серия на ръстове от 80-те години насам. Графика: Bloomberg 

Прогнозите на трейдърите на суапове относно повишението на лихвите от Фед достигат най-високо ниво от 5% за първата половина на 2023 г. Очакванията бяха под 4,7% до 13 октомври – преди потребителската инфлация в САЩ да се ускори над прогнозите.

Очакванията за по-силно затягане също повишиха доходността по 10-годишните ценни книжа, защитени от инфлация, с пет базисни пункта до 1,78% - най-високото ниво от 2009 г. насам. Това се отразява с по-ниски оценки на акциите, тъй като натежава на корпоративните печалби.

Трейдърите също така увеличават залозите си за повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка. Те виждат над 90-процентен шанс за повишаване на лихвите със 75 базисни пункта на заседанието следващата седмица. Паричните пазари очакват основните лихви да достигнат 3,25% до следващото лято, което повишава доходността в еврозоната.

Доходността в Германия се повиши допълнително, след като долната камара на парламента одобри план за заемането на до 200 милиарда евро за преодоляване на енергийната криза. Трейдърите се подготвят за вълна от емитирания в цяла Европа, докато пазарът очаква края на изкупуванията от ЕЦБ.

Доходността по

Доходността по 10-годишните ДКЦ на Германия премина 2,5% за пръв път от над десетилетие. Графика: Bloomberg 

Движенията на облигационните пазари засегнаха целия свят. В петък доходността по 3-годишните австралийски ДКЦ се повиши с 15 базисни пункта до 3,78%, 10-годишен връх. Централната банка на Япония беше принудена да се намеси за втори ден, за да се опита да задържи 10-годишната доходност на тавана от 0,25%, след като йената удари ново 32-годишно дъно спрямо долара.

Фед увеличи основните лихви пет пъти от март насам и пазарът очаква четвърто поред повишение с 0,75% на следващото заседание на централната банка през ноември.