Германия склони да приеме общ таван за цените на природния газ

На срещата на върха Берлин беше предупреден, блокът има нужда от съвместни действия, за да избегне рецесия

10:14 | 21 октомври 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц се отказа от противопоставянето си на ограничаването на цените на газа в ЕС след като преговорите по време на срещата на върха, където трябваше да се постигне решение за смекчаване на енергийната криза, продължиха до късно през нощта в четвъртък.

Лидерите на ЕС се споразумяха да одобрят по-нататъшната работа за въвеждане на таван, който "незабавно да ограничи периодите на прекомерно високи цени на газа" - макар и с големи уговорки, целящи да намалят опасенията на Берлин, че пазарните интервенции могат да застрашат сигурността на доставките, предава Financial Times.

Постигнатият компромис е облекчение за страните от ЕС, като особено Италия, Франция, Испания и Белгия, отдавна настояват за таван на цените на газа като крайъгълен камък в усилията за облекчаване на болката от нарастващите енергийни разходи след войната на Русия в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви рано сутринта в петък, че 27-те лидери на блока са постигнали споразумение, което ще доведе до намаляване на цените. "Убеден съм, че много скоро ще се видят ефектите от решението", каза той пред репортери. "Защото смятам, че изпратихме ясен сигнал на пазарите, че сме готови да действаме заедно, че сме способни да действаме заедно."

Шолц, който в четвъртък започна с реч пред Бундестага, в която изложи своята опозиция срещу ограничаването на цените, призна след срещата на върха: "Има логика."

"Обсъдихме възможността за ограничаване на скоковете на цените", каза Шолц. "Все още има много конкретна работа за вършене."

Според заключенията от срещата на върха, договаряни в продължение на 11 часа разговори, лидерите искат от Брюксел "спешно" да работи по "временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ".

Ще има и механизъм за ограничаване на цената на газа, използван за производство на електроенергия - метод, който вече се използва в Испания и Португалия за ограничаване на сметките за енергия.

В документа се казва още, че държавите членки са се съгласили да продължат съвместното закупуване на газ, да разработят нов референтен показател за цените на газа и да увеличат усилията за намаляване на търсенето на газ.

Ценовите ограничения обаче ще могат да се прилагат само ако са изпълнени определени условия, определени от Европейската комисия, се казва в текста. Сред тях са да не се застрашава сигурността на доставките и да не се увеличава потреблението на газ в резултат на по-ниските цени.

Предложеният от Комисията механизъм за извънредно ограничаване на цените ще ограничи скоковете в цените на нидерландската система Title Transfer Facility - основният бенчмарк за цените на газа в ЕС.

"Доволни сме от процеса и от взетите решения", заяви белгийският министър-председател Александър Де Кроо.

Част от причините за по-ранното нежелание на Германия да приеме ценови тавани са опасенията, че те биха рискували да пренасочат газ към други държави, които предлагат по-висока цена, подкопавайки европейските усилия за подсилване на доставките, тъй като Русия намалява износа за блока след нахлуването в Украйна.

Въпреки това, по време на срещата на върха, която вероятно ще бъде последната за него като министър-председател на Италия, Марио Драги призова за спешни действия за ограничаване на рисковете от рецесия и фрагментация на единния пазар.

Европейските държави

Вносът от Русия съставляваше 40% от доставките на газ за ЕС през 2021 г., но през последните седмици спадна до около 9%, тъй като Москва все повече свива доставките, за да отвърне на санкциите от страна на Европа.

Пристигайки на срещата на върха, френският президент Еманюел Макрон заяви: "Мисля, че не е добре - нито за Германия, нито за Европа - тя да се изолира."

Редица държави членки също така призоваха Брюксел да предложи допълнително финансиране на равнище ЕС за облекчаване на кризата и ускоряване на стремежа на блока към енергийна независимост от Русия - стремеж, който се подкрепя от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Пакетът на Германия за подпомагане на бизнеса и домакинствата на стойност 200 млрд. евро беше критикуван, че използва фискална мощ, с която много по-малки държави-членки не разполагат, и че може да доведе до изкривяване на единния пазар.