Алуминият удължава ръста след рекорден скок заради доставките от Русия

Всеки ход на LME за блокиране на руските доставки може да има значителни последици за световните пазари на метали

16:58 | 30 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на алуминия отново се повиши след рекордния скок в четвъртък, като планът на Лондонската метална борса да обсъди потенциална забрана на руски метали изостри опасенията за предлагането, докато мерките за стимулиране в Китай подсилиха перспективите за търсене.

Алуминият поскъпна за трети ден след рекорден ръст от 8,5% в рамките на деня, след като Bloomberg съобщи, че борсата планира да стартира дискусионен документ относно това дали и при какви обстоятелства трябва да блокира доставките на нови количества руски метал до нейната мрежа от складове.

Всички метали поскъпнаха в петък, като цинкът се повиши, тъй като Китай засили мерките за подкрепа на закъсалия си имотен сектор. Китайската народна банка и Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия наскоро казаха на шестте най-големи банки в страната всяка да предложи най-малко 100 милиарда юана (14 милиарда долара) финансова подкрепа под каквато и да е форма, включително ипотеки, заеми за предприемачи и покупки на техни облигации, казаха запознати.

Всеки ход на LME за блокиране на руските доставки може да има значителни последици за световните пазари на метали, тъй като страната също е основен производител на жизненоважни материали, включително никел и мед.

Най-голямото въздействие ще бъде върху алуминия, тъй като около половината от капацитета за топене в Европа вече е ограничен поради рекордни разходи за електроенергия след нахлуването на Русия в Украйна. Една забрана вероятно ще доведе до повишена нестабилност на търговията, след като през последните седмици металът беше хванат в тежка разпродажба, докато страховете от глобалната рецесия се увеличаваха.

Потенциалната забрана подхрани притесненията относно възможно кратко свиване на алуминия, пише в бележка Уан Сиануей, анализатор в China Futures Co. Все пак LME ще се стреми да избегне повторение на подобно свиване, което се случи с никела през март, добави той.

Goldman Sachs Group Inc. омаловажи вероятността от такава забрана и каза, че натискът върху цените на металите ще продължи, „предвид текущата среда на слабо физическо търсене в Европа“. Геополитическата ситуация не стимулира делистването на руски метали от борсата, казаха анализатори в четвъртък.

Междувременно, що се отнася до перспективите за търсене на промишлени метали, включително мед, фабричната дейност в Китай продължи да има трудности през септември, тъй като икономическото възстановяване на страната беше възпирано от блокиране в големите градове и спад на пазара на имоти.

Алуминият добави 0,8% до $2215,50 за тон на LME към обяд в Лондон. Металът се насочва към седмичен ръст от около 2,3%, след четири седмици на загуби. Цинкът поскъпна с 2%, а медта добави 0,7%.