ЕС планира основен ремонт на електрическата си мрежа за 565 милиарда евро

Съюзът се стреми да насърчи споделянето на данни за потреблението на електроенергия, започвайки от 2024 г., за да помогне за повишаване на гъвкавостта на енергийните пазари в региона

15:45 | 23 септември 2022
Автор: Джон Айнгер и Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изпълнителният орган на Европейския съюз ще изготви план за дигитализиране на своята електропреносна мрежа в стремеж да стимулира разпространението на възобновяеми източници, за да намали зависимостта си от руски източници.

Планът за действие „Дигитализация на енергийната система“, който ще бъде представен от Европейската комисия следващата седмица, ще изисква инвестиции от 565 милиарда евро в инфраструктура до края на десетилетието, за да може съюзът да постигне зелените си цели и да прекрати зависимостта от руските изкопаеми горива горива, според проектодокумент, видян от Bloomberg News.

Съгласно предложението блокът се стреми да насърчи споделянето на данни за потреблението на електроенергия, започвайки от 2024 г., за да помогне за повишаване на гъвкавостта на енергийните пазари в региона, например като позволи на слънчеви панели и електрически превозни средства да връщат енергия в мрежата.

Регионът трябва да инсталира слънчеви панели на покривите на всички търговски и обществени сгради до 2027 г. и на всички нови жилищни сгради до 2029 г., да инсталира 10 милиона термопомпи през следващите 5 години и да пусне 30 милиона превозни средства с нулеви емисии на пътя до 2030 г. се посочва в документа.

„Руската инвазия в Украйна и настоящите високи цени на енергията само увеличиха необходимостта и скоростта да се гарантира, че ЕС увеличава както своята независимост от вноса на руски изкопаеми горива, така и своя стратегически суверенитет и сигурност при създаването на цифрова енергийна система“, се казва в плана за действие, който вероятно все още подлежи на промяна.

Тъй като Русия свива доставките на газ и прекъсванията на електроцентралите допълнително намаляват доставките, цените на едро на енергията скочиха до над 10 пъти над средната си сезонна стойност през последните пет години.

Планът ще бъде най-новият от поредица от мерки, които ЕС предложи, за да се откаже от руския газ и да ускори прехода към възобновяема енергия. Тъй като търсенето на електроенергия в региона нараства, ще е необходима по-устойчива енергийна мрежа, която да е адаптирана към слънчевите и вятърните технологии, които могат да варират в зависимост от времето, като същевременно насочва електроенергията към местата, където е най-необходима в блока.

Комисията също така е готова да публикува документ на 28 септември, описващ подробно стъпките за облекчаване на нестабилността и увеличаване на обема на търговията на енергийните пазари, след като растящите цени доведоха до нарастващи искания за марж, в допълнение към мерките, които блокът може да предприеме за намаляване на цените на горивата, според дипломати от ЕС.

На 30 септември е планирано министрите на енергетиката да обсъдят предложения за налагане на данък върху евтините производители на електроенергия и намаляване на търсенето на електроенергия, особено в пиковите часове.

До март ЕС ще създаде група, натоварена със задачата да засили обмена на данни за енергията между страните членки и компаниите. Блокът също така ще подкрепи операторите на преносни системи за създаване на „цифров близнак“ на електрическата мрежа, което ще спомогне за повишаване на нейната ефективност.