Нормирането на енергията в Европа тази зима започва да изглежда почти неизбежно

ЕС вече е създал доброволна цел за намаляване на потреблението на газ с 15%, като при необходимост може да я направи задължителна

18:00 | 4 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Германските власти заявяват, че сигурността на доставките е гарантирана - поне засега, след като руската компания "Газпром" взе решение в последния момент да не включва отново ключовия газопровод "Северен поток 1" след ремонт. Хранилищата се запълват и се търсят нови източници на газ, отбелязва Bloomberg.

Но Клаус Мюлер, председател на енергийния регулатор на Федералната агенция за мрежите, предупреди миналия месец, че дори при 95% запълване на газовите хранилища, те ще бъдат достатъчни само за два и половина месеца потребление, ако Русия спре потока. В момента запасите в Германия са около 85%.

"ЕС вече е в червената зона, тъй като е необходимо допълнително намаляване на потреблението", каза Тиери Брос, професор по международна енергетика в Sciences Po в Париж. По негови оценки е необходимо да се намалят още 3% от потреблението.

Европейският съюз вече е създал доброволна цел за намаляване на потреблението на газ с 15%, като при необходимост може да я направи задължителна. Според дипломати от ЕС, докато министрите на енергетиката се подготвят за извънредно заседание на 9 септември, сега вероятно ще бъдат разгледани стъпки, които преди изглеждаха немислими.

Германия е разработила свой собствен план за действие при извънредни ситуации. Последният етап - който все още предстои да бъде одобрен - включва нормиране на потреблението.

От седмици европейските политици се подготвят за перспективата за намаляване на доставките и се опитват да намерят начини за намаляване на търсенето. Промишлеността вече спира работа, а еврото се срива заради икономическите щети, нанесени от енергийната война на Москва. С напредването на зимата решимостта на Европа да продължи да подкрепя Украйна срещу Русия може да бъде подложена на изпитание.

Макар че 15-процентното намаление на търсенето на газ, за което настоява ЕС, може да позволи на блока да избегне нормирането, досега правителствата не бързат да предприемат действия за намаляване на потреблението. През юли Европейската комисия предупреди, че една необичайно студена зима или по-малък внос на газ от алтернативни източници ще увеличи риска от "по-нататъшни драстични намаления".

Цените на газа се понижиха миналата седмица, тъй като търговците все повече очакваха "Газпром" да възобнови подаването след сигналите от Москва, че възобновяването е на път да се случи. В последния момент, само няколко часа след като Г-7 постигна съгласие да наложи таван на цените на руския петрол, "Газпром" заяви, че тръбата ще остане затворена, тъй като по време на поддръжката е била открита повреда.

Цените, които вече са четири пъти по-високи от тези преди една година, ще скочат в понеделник, което ще окаже още по-голям натиск върху промишлеността и домакинствата, както и върху политиците да предприемат действия.

Пълното спиране на "Северен поток 1", който минава през Балтийско море до Германия, оставя само два основни маршрута за доставка на газ за Европейския съюз: един през Украйна и един през "Турски поток" през Черно море. Потоците през Украйна също бяха силно ограничени, като функционира само едно от двете разклонения.

Спирането на ключовия газопровод за неопределено време също така засилва натиска върху Германия да запази за по-дълго ядрените електроцентрали, които планираше да затвори тази година - решение, което би било спорно. Правителството заяви, че все още очаква резултатите от стрес тестовете, преди да вземе решение, но този ход изглежда все по-вероятен.

Удължаването на срока на експлоатация на две атомни електроцентрали би спестило 2,3% от потреблението на газ. Това е 5,4 милиона кубически метра на ден.

"Удължаването на срока на експлоатация на ядрените централи не изисква големи усилия за Германия и определено ще доведе до промяна", каза Кесавартиний Саваримуту, анализатор в BloombergNEF. "Всеки милион кубически метра газ е от решаващо значение за сигурността на доставките и за продължаване на намаляването на потреблението на газ в енергийния сектор”.

След спирането на "Северен поток 1" и ограничаването на потоците през Украйна сега много зависи от времето.

Според Maxar Technologies LLC октомври, началото на зимния отоплителен сезон, засега изглежда мек, като в северна и западна Европа се очакват температури над нормата. От това, колко скоро ще застудее, ще зависи колко бързо Европа ще изразходва запасите си от газ в хранилищата.

Азия и Европа се конкурират за втечнен природен газ и ако зимата е особено студена и в двата региона, съществува риск газът в европейските хранилища да се изчерпи към края на зимата. Политиците ще се надяват пролетта да дойде по-рано.

"За Германия ще бъде предизвикателство да преживее зимата", казва Пени Лийк, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. "Това несъмнено ще доведе до ограничаване на потреблението".