Норвежкият петролен фонд предупреди инвеститорите, че предстоят трудни времена

Държавният инвестиционен фонд с капитал от 1,2 трлн. долара е загубил 174 млрд. долара през първото полугодие, а  ралито от юли щяло да се срине

11:14 | 18 август 2022
Автор: Галина Маринова
Николай Танген, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management. Снимка: Fredrik Solstad/Bloomberg
Николай Танген, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management. Снимка: Fredrik Solstad/Bloomberg

Ръководителят на най-големия държавен инвестиционен фонд в света предупреди инвеститорите да не се успокояват и заяви, че ги очакват трудни години, тъй като петролният фонд на Норвегия е претърпял най-голямата си загуба в долари през първата половина на 2022 г.

"Пазарите не вървят надолу по права линия и аз се притеснявам, че може да имаме трудни времена за продължителен период", каза Николай Танген, главен изпълнителен директор на фонда, в интервю за Financial Times. "Съществува риск най-лошото тепърва да започва."

Ефектите от обръщането на паричните и ниските лихви от финансовата криза през 2008 г. до пандемията са толкова огромни, че "аз съм по-скоро в лагера на няколкото години [на трудни пазари]. Не смятам, че това ще стане за една нощ", добави той.

Пазарното рали през юли е обнадеждило някои инвеститори, но вероятно е било фалшив сигнал, каза той.

"Пазарът има една единствена функция и тя е да се опитва да открадне парите ви всеки ден. Най-добрият начин, по който пазарът можеше да открадне парите ви през юли, беше да се покачи, така че той успя да го направи", каза Танген.

През първата половина на годината фондът на стойност 1,2 трлн. долара претърпя 14,4% загуба, или равностойността на 174 млрд. долара, което се дължеше на разпродажба във всички сектори с изключение на енергийния, съобщиха от фонда в сряда. През 2021 г. той беше спечелил 14,5%, тъй като пазарите се раздвижиха след повторното отваряне на икономиките по света.

"Фондът вече е толкова голям, че сумите стават много големи. Но ние сме дългосрочен инвеститор, така че трябва да търпим такива колебания", каза Танген на по-ранна пресконференция. "Това, което беше необичайно този път, е, че загубихме пари както от акции, така и от облигации".

Портфейлът от акции на Norges Bank Investment Management, който управлява фонда, беше особено силно засегнат през първата половина, като загуби 17%, докато този с фиксирана доходност намаля с 9,3%. Мета - майката на Facebook имаше най-голям принос за загубите на фондовия пазар на NBIM през първата половина на годината.

Инвестициите на фонда в некотирани на борсата недвижими имоти донесоха печалба от 7,1%, но те съставляват само 3% от общия портфейл на фонда. Инвестициите му в инфраструктура за възобновяема енергия спаднаха с 13,3 %.

Държавният инвестиционен фонд, който притежава еквивалента на около 1,5 процента от всяка регистрирана на борсата компания в света, е имал входящи потоци в размер на 356 милиарда норвежки крони (36,8 милиарда долара) през първата половина на 2022 г., докато валутните движения са увеличили стойността на фонда с 642 милиарда норвежки крони. Индексът на световните акции MSCI All-World се е понижил с 14% досега през тази година. Фондът съобщи, че е постигнал по-добри резултати от собствения си бенчмарк с 1,14 процентни пункта.

По-рано Танген предупреди, че нахлуването на Русия в Украйна ще задълбочи проблемите с инфлацията. В интервю за FT през януари той също така се определи като " тийм лидер на постоянния отбор" в дебата за това колко дълго може да продължи високата инфлация.

В сряда Танген отново изрази това мнение. "Съществува риск инфлацията да се понижи по-трудно, отколкото мнозина мислят", каза той. "Инфлацията се подхранва от самата себе си."

Петролният фонд е създаден през 1996 г., за да инвестира приходите от петролната и газовата промишленост на Норвегия, и се помещава в централната банка на страната. Той е квазииндексен фонд, чийто основен инвестиционен мандат се определя от Министерството на финансите, а съществените промени в начина на инвестиране на фонда трябва да бъдат одобрени от парламента.