Glencore скъса отношения с китайски търговец, заради липсващи количества мед за $500 млн.

Световните търговски групи спряха доставките за Huludao Ruisheng след скандала

13:30 | 13 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Glencore и други световни търговски групи спряха да доставят на китайския търговец на метали Huludao Ruisheng, след като мед на стойност 500 млн. долара изчезна в скандал, който заплашва да свие финансирането на суровините в страната, пише Financial Times.

Според запознати Glencore и базираната в Женева IXM са спрели доставките за базираната в Хъбей група. Glencore също така е прехвърлила част от съществуващите си запаси от метали от пристанищния град Цинхуандао към алтернативни обекти като Циндао, за да избегне подобни проблеми, допълва търговец.

Случаят постави в центъра на вниманието финансовото състояние и корпоративното управление на търговците на суровини в Китай, най-големия потребител на метали в света.

"Това не е първият случай на проблем с изчезнали материали в Китай", каза Колин Хамилтън, управляващ директор на отдел "Изследване на суровини" в BMO Capital Markets. " Финансирането в континентален Китай за всяка чуждестранна банка или търговска къща ще стане по-трудно."

Общо 13 китайски търговски компании - 12 от които държавни - имат претенции към 300 000 тона меден концентрат на Huludao Ruisheng на обща стойност около 740 млн. долара.

Но само една трета от тях са в складовете, казва участващият търговец. Китайските компании се подготвят за потенциални загуби в размер на 490 млн. долара и миналата седмица изпратиха екип в град Цинхуандао, който да проучи ситуацията и да определи последващите правни действия.

Няколко чуждестранни търговци заявиха, че излагането на западните компании на риск от скандала с Huludao Ruisheng е ограничено. Някои от тези търговци заявиха, че китайските държавни предприятия, действащи като посредници по акредитиви за Huludao Ruisheng - сред които са Jiangxi Copper International Trading, Zhuhai Huafa Group и Wanxiang Resources - вероятно са понесли основната част от загубите.

"Glencore е имал акредитив за някои товари", които са били предназначени за Huludao Ruisheng, заяви лице, пряко запознато с въпроса, като обясни, че Glencore е имал хеджиращи споразумения за намаляване на загубите. "Но ако имаш възможност да пренасочиш товара, тогава проблемът е по-малък."

Glencore и IXM отказаха коментар. Компаниите Jiangxi Copper International Trading, Zhuhai Huafa Group и Wanxiang Resources не отговориха на обажданията и имейлите, с искане за коментар. Huludao Ruisheng също не отговори на запитването за коментар.

Според китайски търговец Huludao Ruisheng, заедно със сестринското си дружество Ningbo Hesheng International Trading, продава меден концентрат на множество купувачи поради сериозния недостиг на ликвидност.

Средно голямата търговска компания купува между 800 000 и 1 млн. тона вносен меден концентрат годишно за разпределение към местните китайски металургични заводи.

Предполагаемото лошо управление на сделките с мед от страна на Huludao Ruisheng не е първият скандал с финансиране на метали в Китай. През 2014 г. Citigroup и Mercuria, един от най-големите търговци на суровини в света, стигнаха до съд заради споразумение за финансиране на сделки за кредитиране на метали в североизточен Китай на стойност 270 млн. долара.

Китайските власти също така разследват многократното залагане на алуминиеви акции като обезпечение за заеми в провинция Гуандун.

Hongyuan Hengyi, подразделение на средния по големина китайски брокер Shenwan Hongyuan Securities, е подало иск срещу Foshan CICC ST Source Warehouse Management, след като не е успяло да събере 4 125 тона алуминиеви запаси от склада, според подадена през юни информация на фондовата борса. Hongyuan Hengyi иска обезщетение в размер до 85,6 млн. юана.

Досега Foshan не е оспорила публично съдебния спор. В края на юни Шанхайската борса за фючърси го дисквалифицира като склад за доставка.

Няколко търговски източника заявиха, че поредицата от инциденти може да разклати желанието на западните банки да предоставят финансиране за дейността по търговия със стоки в Китай.

"Положението не е добро", каза един от източниците на търговия. " Подобни ситуации са нежелани. Това поражда въпроси, на които банките трябва да отговорят."

"По-големият проблем са западните банки и дали апетитът им за по-нататъшно финансиране ще бъде засегнат", каза друг търговец. Той допълни, че последиците биха били по-тежки, ако банките поемат големи загуби, както направиха, когато 800 млн. долара скрити загуби в сингапурската Hin Leong Trading доведоха до фалита на компанията през 2020 г.

Хамилтън заяви, че скандалите биха могли да предизвикат стремеж към консолидация на китайската търговска индустрия, подобно на това, което Пекин предприема, за да създаде централизиран купувач на желязна руда.

"Липсват разпоредби за защита от подобни загуби", каза той. "Това не изгражда доверие в китайската система."