Без финансова подкрепа, за Украйна ще бъде невъзможно да поддържа военните действия

Ако изчерпи резервите си, правителството ще трябва да решава дали да плаща на войниците или на медицинските сестри

16:59 | 27 юли 2022
Обновен: 18:47 | 27 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Украйна е изправена пред още по-труден избор, след като преструктурирането на дълга миналата седмица подчерта липсата на подкрепа от страна на съюзниците на Киев, които да осигурят необходимите средства за покриване на месечния бюджетен дефицит от 5 млрд. долара, пише Financial Times.

Миналата седмица Киев постигна предварителни споразумения с притежателите на облигации и група западни правителства за отлагане на изплащането на дълга с две години, считано от 1 август, след като призивите към съюзниците да покрият недостига ѝ на средства останаха до голяма степен нечути.

Споразуменията, които, ако бъдат подписани, ще освободят около 6 млрд. долара и бяха съчетани с 25-процентна девалвация на гривната, облекчават непосредствения натиск върху Украйна да изпълни задълженията си към чуждестранните кредитори. Според някои те отразяват по-добре и финансовите обстоятелства, в които се намира опустошената от войната страна.

"Някои инвеститори недоумяваха защо Украйна вече не е направила това", заяви един чуждестранен банкер след съобщението от миналата седмица.

Но тъй като преструктурирането ще покрие правителствените разходи за малко повече от един месец, икономистите предупреждават, че Украйна продължава да бъде под сериозно финансово напрежение. Войната принуди Киев да увеличи месечните си военни разходи от 250 млн. долара през февруари до 3,3 млрд. долара през май. Ако се задържи на тези си нива, огромното увеличение на военните разходи ще означава, че през есента правителството отново няма да има средства.

Правителството, което вече наложи сериозни съкращения на разходите за ежедневни услуги, за да покрие военните си разходи, може да бъде принудено да предприеме още по-драстични действия.

"Нещо трябва да се случи от вътрешна страна - или да се повишат данъците, или да се намалят разходите, които не са от решаващо значение", казва Юрий Городниченко, професор по икономика в Калифорнийския университет в Бъркли. "Всички си мислеха, че войната ще приключи бързо, но тя ще продължи месеци, ако не и години."

Възможностите за маневриране на Киев са изключително ограничени. При положение че всички разходи, освен най-необходимите, са съкратени до краен предел, а ДДС и митата върху вноса - спрени след нахлуването на Русия - вече са възстановени, няма лесни възможности. Всяко допълнително облагане на бизнеса рискува да го доведе до фалит и да задълбочи хуманитарната криза.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's прогнозира бюджетен дефицит, равен на 22% от БВП, което оставя правителството на Украйна с недостиг на финансиране от около 50 млрд. долара за 2022 г. По-голямата част от този недостиг от 50 млрд. долара се състои от бюджетния дефицит на правителството, който възлиза на 5 млрд. долара месечно.

Без чуждестранна финансова подкрепа, Украйна ще влезе в спирала и ще бъде невъзможно да се поддържат военните действия, казват анализатори.

Около 38 млрд. долара подкрепа са обещали чуждестранни правителства и международни агенции след нахлуването на Русия през февруари, но по данни на украинското министерство на финансите до началото на юли са предоставени само 12,7 млрд. долара. До края на месеца трябва да бъдат предоставени още 1 млрд. евро от ЕС.

"Ангажиментите са много големи, но плащанията са недостатъчни и бавни", каза чуждестранен банкер, който работи с Киев.

Украйна изчерпва чуждестранните си резерви, за да подпомогне финансирането на военните си операции. От инвазията насам централната банка е изкупила и държавни облигации на стойност 7,7 млрд. долара, включително 3,6 млрд. долара само през миналия месец - де факто печатане на пари.

Миналата седмица министърът на финансите Сергий Марченко заяви пред Financial Times, че би било "много рисковано" да се разчита на печатането на пари още дълго време, тъй като това би довело до разпалване на инфлацията, която вече се удвои след инвазията до 20% и вероятно ще продължи да се покачва след девалвацията на валутата, която ще повиши цените на вноса.

Нетните резерви вече са само 12,9 млрд. долара, което е спад от 19 млрд. долара през февруари - достатъчно, за да се плати само за около два месеца и половина жизненоважен внос - от селскостопански суровини до автомобилни части и гориво.

Постигнатата миналата седмица сделка с Русия за гарантиране на износа на украинско зърно ще донесе около 800 млн. долара приходи от износ на месец, ако споразумението се спази, според Dragon Capital в Киев. Сделката обаче беше застрашена, след като ден по-късно Русия изстреля ракети по пристанището в Одеса.

Виктор Сабо, инвестиционен директор в британския мениджър на активи Abrdn, заяви, че възможностите на правителството са много ограничени.

"Ако изчерпят резервите си, ще трябва да решават дали да плащат на войниците или на медицинските сестри. Те ще имат проблеми с управлението на училищата и болниците", казва той.

"Това е катастрофа”.