Петролът увеличава печалбите от прекъсванията на доставките преди срещата на ОПЕК+

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха до $111 за барел, след като добавиха около 5% през последните две сесии

09:31 | 28 юни 2022
Обновен: 13:43 | 28 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпна за трета поредна сесия, тъй като заплахите за световния добив рискуват да затягат допълнително пазара преди ОПЕК+ да се срещне тази седмица, за да обсъди доставките, предава Bloomberg. 

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха до $111 за барел, след като добавиха около 5% през последните две сесии. Либия е изправена пред повече прекъсвания на износа си поради влошаваща се политическа криза, докато антиправителствените протести в Еквадор заплашват да спрат производството в бившия член на ОПЕК.

Всяко спиране на доставките може да се отрази на световния петролен пазар, който беше притиснат от икономическото възстановяване и прекъснатите търговски потоци от Русия след нейното нахлуване в Украйна. Някои членове на ОПЕК+ имат проблеми да постигнат целите си за производство, което изостря напрежението.

"Структурните дефицити остават неразрешени“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management. „На пазара трябва да излязат повече барели, за да могат цените на петрола да се движат смислено и постоянно по-надолу."

Перспективата за допълнителни доставки от двама от ключовите производители на ОПЕК също изглежда ограничена. Френският президент Еманюел Макрон каза на американския си колега Джо Байдън, че Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия вече почти са достигнали максималния си капацитет на добив. Макрон е предал разговор, който е провел с владетеля на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед. Министрите на ОПЕК+ се събират в четвъртък.

Петролът поскъпна с почти 50% тази година, въпреки че опасенията от глобално икономическо забавяне накараха фючърсите да бъдат напът за първата месечна загуба от ноември. Въпреки това, спредовете във времето, които търговците наблюдават като индикатори за търсене и предлагане, дават бичи знаци и сочат за спешна нужда от повече предлагане.

Администрацията за енергийна информация заяви, че срокът за публикуване на доклада за състоянието на петрола, който трябваше да излезе миналата седмица, все още не е ясен. Агенцията обеща да информира за сроковете „колкото е възможно по-скоро“.