ЕЦБ: Криптосветът показва всички признаци на риск за финансовата стабилност

Централната банка призова за спешни регулации в сектора

15:20 | 24 май 2022
Обновен: 16:40 | 24 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Драматичното увеличаване на размера и сложността на пазарите на криптовалути кара анализаторите да смятат, че секторът е напът да се превърне в риск за финансовата стабилност. Това създава нуждата от спешни регулации, според Европейската централна банка (ЕЦБ).

Въпреки че скорошната волатилност на този пазар не се прехвърли върху останалата част от световната финансова система, заплахата от подобен сценарий се увеличава с растящия брой институционални инвеститори, които залагат на токените, предупреждава ЕЦБ в предварително публикуван откъс от своя преглед на финансовата стабилност, видян от Bloomberg.

„Въз основа на ситуацията към момента, пазарите на криптоактиви показват всички признаци на зараждащ се риск за финансовата стабилност“, посочва европейският банков регулатор. „Тъй като става въпрос за глобален пазар и следователно за глобален проблем, е необходима глобална координация на регулаторните мерки“, добавят от ЕЦБ.

Централната банка призовава за по-строга регулация през последните дни на фона на проблемите с TerraUSD, при който имаше опити за поддържане на паритет между долара и свързана със стейбълкойна криптовалута Luna. По-рано този месец блокчейнът зад TerraUSD на два пъти спря да обработва нови трансакции в рамките на ден. От Terraform Labs – които стоят зад блокчейна, заявиха, че валидаторите, които отговарят за потвърждаването на трансакциите, са „измислили план за възстановяване“ мрежата.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви миналата седмица, че според нея криптовалутата „не струва нищо“, а членът на Управителния съвет на регулатора Франсоа Вилероа дьо Гало засили скептицизма в понеделник, като посочи, че обещанията за възнаграждения при токените са „илюзия“.

В интервю за Bloomberg във вторник от Давос, Лагард повтори това мнение.

„Всичко, което знам, е, че (цените на криптовалутите) се движат нагоре и надолу и те са силно спекулативен актив, както съм казвала и преди“, изтъква Лагард, добавяйки, че "някои усещат тези ефекти и в момента".

Съмнителната диверсификация

В своя преглед централната банка посочи също, че нарастващата корелация между крипто и по-рисковите активи „хвърля съмнение относно тяхната употреба за диверсификация на портфолиото“.

Обемите на търговия с активи като биткойн, етер и тетер на Нюйоркската фондова борса са изненадващи, отбеляза централната банка. Въпреки скорошните разпродажби, криптопазарите все още са сходни по размер с ипотечните, които предизвикаха глобалната финансова криза през 2008 г.

ЕЦБ призова Европейския съюз да одобри регулациите, познати като MiCA, „спешно“ и да предприеме допълнителни мерки за управление на риска и финансовата стабилност.

„Всички следващи стъпки, които позволяват на традиционния финансов сектор да увеличи взаимосвързаността си с пазарното пространство на криптоактивите, трябва да бъдат внимателно претеглени“, отбелязват още от ЕЦБ.