Централната банка в Чехия може да вдигне основната лихва до 6% през юни

Президентът Земан критикува паричното затягане и ще замени сегашния управител Руснок през юли

17:30 | 22 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Чешката централна банка ще трябва да повиши лихвените проценти отново следващия месец, вероятно над 6%, ако нови данни потвърдят устойчивите инфлационни рискове, според управителя Иржи Руснок.

Чешката национална банка повиши разходите по заеми с кумулативни 550 базисни пункта на осем стъпки от юни миналата година. Последният ход този месец доведе до 5,75%, най-високото ниво от 1999 г., предава Bloomberg

Руснок каза в неделя, че групата за определяне на лихвите ще обсъди как икономическите данни се сравняват с последната прогноза на банката на следващото заседание на 22 юни, което ще бъде последното му преди края на мандата му.

Има „много голяма“ вероятност лихвите отново да се повишат, ако инфлационният натиск се развие, както е посочено в пролетните прогнози на банката, каза управителят в дебат по обществената телевизия. След публикуването на прогнозата данните показват ръст на потребителските цени с 14,2% годишно през април, повече от очакваното от централната банка.

На въпрос дали бенчмаркът ще се повиши над 6% следващия месец, Руснок каза: „Може да се случи“.

Чехите изпитват най-голямата инфлация от близо три десетилетия насам, тъй като руската инвазия в Украйна повишава цените на енергията и суровините. Докато ключовата производствена индустрия се бори с недостига на компоненти и икономиката може да спре тази година в резултат на това, централните банкери са загрижени за признаците, че високите цени остават устойчиви.

Чешките монетарни перспективи станаха по-замъглени, след като членът на борда Алеш Михл, противник на сегашното бързо затягане на политиката, беше назначен за следващия управител на централната банка. Михл каза, че иска да запази лихвите стабилни за „известно време“, след като поеме поста през юли. Забележките предизвикаха разпродажба на кроната.

Президентът Милош Земан, който има единственото право да избира централните банкери, повтори критичните възгледи на Михл за затягането. Земан ще вземе решение за назначенията на три позиции в борда до края на юни и още две до февруари.