Високоскоростната 5G революция в Южна Корея отстъпва място на еволюцията

Мобилните оператори все повече поглеждат към нови бизнеси, които да се нуждаят от най-високите 5G скорости

18:00 | 14 май 2022
Обновен: 21:02 | 14 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южна Корея беше първата страна, която пусна мобилна мрежа от пето поколение (5G) през 2019 г., което предвещаваше технологична трансформация със свръхсветлинна скорост към самоуправляващи се автомобили и интелигентни градове.

Три години по-късно шеметните обещания са неизпълнени.

Около 45% от хората в страната вече използват 5G, едно от най-високите нива в световен мащаб, след около 20 милиарда долара разходи за надстройки на мрежата, които увеличиха скоростта на връзката пет пъти. Но телекомуникационните компании не са готови да инвестират в по-модерната технология, която ще увеличи скоростта 20 пъти в сравнение с 4G технологията.

Това е така, защото търсенето все още не е налице. Създателите на приложения не са донесли на масовия пазар услуги като автономно шофиране, което ще изисква повече мощ. Клиентите могат да гледат Netflix и да сърфират в мрежата достатъчно добре със съществуващата 5G технология.

Телекомите са се адаптирали чрез диверсификация. За да се направи квантовия скок към най-високата скорост на 5G, ще е необходимо въвеждането на основни услуги, които се нуждаят от толкова бързи връзки.

„Когато домакинствата започнат да имат роботи в домовете си, например, телекомуникациите ще започнат да увеличават инвестициите в инфраструктура, така че най-високоскоростният 5G ще бъде частично достъпен около 2025 г.“, каза Ким Хюн-Йонг, анализатор в Hyundai Motor Securities, пред "Ройтерс".

Урокът за други страни, които са се насочили към 5G, може да бъде: ограничете ентусиазма си. Новата технология носи голямо обещание, но засега все още ще има толкова еволюция, колкото и революция, в бъдещето на високоскоростния интернет.

През април 2019 г. трите мобилни оператора на Южна Корея - с PR кампания с участието на K-pop звезди и златен медалист от олимпийските игри - както и Verizon Communications от Съединените щати - избързаха с комерсиалните си 5G пускания предсрочно, всички с желание да претендират за първото място във високопрофилната безжична технология.

Четвъртата по големина икономика в Азия остана пионер на 5G, но шумът започна да избледнява още преди COVID-19 да удари търсенето на 5G устройства. Компаниите се отказаха да инвестират приблизително 370 милиарда долара, необходими за създаване на най-бързия 5G, а ръстът на приходите спря.

„Внедряването на 5G, което е 20 пъти по-бързо, е почти невъзможно дори в Сеул“, каза Ку Хюн-мо, главен изпълнителен директор на най-големия телекомуникационен оператор в Южна Корея, KT Corp.

„Създаването на национално покритие просто не може да бъде направено“, каза Ку пред "Ройтерс". Най-бързата версия на милиметровия спектър (mmWave) „пътува по права линия и не може да заобикаля препятствия. Не може да осигури същата скорост, след като измине няколкостотин метра."

Ултракъсовълновият mmWave ще изисква 15 до 20 базови станции на квадратен километър, в сравнение със само две до пет за 4G, според доклад на McKinsey.

Без убийствено приложение

Южнокорейските телекомуникации са изградили около 215 000 5G базови станции, но само 2% от тях могат да се справят с mmWave. Други страни, които въведоха 5G, като САЩ и Китай, също до голяма степен разчитат на по-бавния средночестотен спектър.

Към март Южна Корея имаше 22,9 милиона абонати на 5G, малко под половината от броя на нейните 4G потребители. За разлика от тях, когато 4G отпразнува третия си рожден ден, неговите потребители надвишиха повече от два пъти тези на предшественика му.

„Когато 4G беше въведена за първи път през 2011 г., търсенето на данни нарасна, за да се гледат YouTube и Netflix, а потребителите агресивно преминаха към 4G“, каза анализаторът Ким. Сега обаче „телекомите в момента нямат убийствена услуга, която може да генерира по-голямо търсене на данни“, което би оправдало плащането за 5G, каза той.

През първите две до три години на 4G средните приходи на операторите на потребител (ARPU) се покачиха с 5% до 12% годишно. За разлика от тях, ARPU на KT нарасна с 3,7% през първото тримесечие спрямо година по-рано, докато този на SK Telecom Co нарасна с 0,6%, а третият LG Uplus Corp отбеляза спад от 4,2.

„Ако телекомуникациите се придържат към сегашния бизнес за свързаност, те ще излязат на плато“, каза Ку от KT.

Мобилните оператори все повече поглеждат към нови бизнеси. KT разработва изкуствен интелект за захранване на кол центрове, надявайки се бизнесът да се удвои тази година, докато SK Telecom отбеляза скок в приходите за облачни услуги и центрове за данни.

Засега диверсификацията се отплаща на инвеститорите. Акциите на SK Telecom и KT се повишиха с около 26% от въвеждането на 5G, надминавайки ръста от 18% на по-широкия пазар, дори когато растежът на ARPU се забави.

„От 3G към 4G търсенето на данни нарасна експоненциално. Но в момента търсенето на данни расте линейно“, каза Ким от Hyundai. „5G със средна скорост ще улесни популяризирането на 5G и ще послужи като мост към следващата стъпка.“