Швеция и Финландия печелят уверения от Европа и САЩ за защита по пътя им към НАТО

Двете скандинавски страни, които обмислят присъединяване към алианса след нахлуването на Русия в Украйна, се притесняват от несигурния „сив период“ преди членството

15:30 | 5 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швеция и Финландия започват да печелят уверения за помощ, ако бъдат заплашени от Русия в междинния период между очакваната молба за присъединяване към отбранителния съюз НАТО и евентуалното им влизане, предаде Bloomberg.

Двете скандинавски страни, които започнаха сериозно да обмислят присъединяване към Северноатлантическия договор след нахлуването на Русия в Украйна, се притесняват от несигурния „сив период“ на прага на блока, преди пълноправното членство да отключи неговите гаранции за колективна сигурност. Русия многократно е предупреждавала и двете с потенциални последици.

САЩ са "готови да предоставят различни форми на гаранции за сигурност" на двете страни, каза шведският външен министър Ан Линде в сряда след разговори с държавния секретар Антони Блинкен във Вашингтон, според обществената телевизия SVT. Очаква се Финландия да кандидатства за влизане преди 17 май, докато позицията на Швеция е по-малко ясна.

Също в сряда, министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред репортери във Финландия, че „немислимо е Великобритания да не подкрепи Финландия или Швеция, ако някога бъдат атакувани“, независимо на какъв етап от процеса на влизане в НАТО се намират.

„Очакваме три вида сплашване или действие“, каза бившият финландски премиер Александър Стуб в интервю за Bloomberg TV в четвъртък. „Един е хибриден, един е кибер и след това - информация. Информационната война вече тече.”

Стуб спомена за плакати, които се появиха през последните дни в руската столица, включително пред шведското посолство, в които се твърди, че Астрид Линдгрен, авторката на Пипи Дългото чорапче, или Ингвар Кампрад, основателят на IKEA, подкрепяли нацистите.

Гаранциите от САЩ не са същите като гаранции за сигурност, каза Линде, но те биха означавали, че „за Русия ще бъде ясно, че ако предприемат някакви негативни действия спрямо Швеция, която вече са заплашвали, САЩ няма да допуснат това да премине незабелязано, без да направи нищо."

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е казвал на двете северни съседки, че ще бъдат посрещнати с „отворени обятия“ и „бърз процес“.

„Също така съм сигурен, че ще можем да намерим договорености за този междинен период“ между кандидатурите „и докато официалната ратификация не бъде финализирана във всичките 30 парламента“, каза Столтенберг на 28 април. „Уверен съм, че има начини за преодоляване на този междинен период по начин, който е достатъчно добър и работи както за Финландия, така и за Швеция.”

„Най-добрата гаранция за сигурност“ би била „процесът на ратификация да бъде възможно най-кратък“, каза финландският премиер Санна Марин пред репортери в Копенхаген в сряда. Други мерки могат да включват засилени съвместни учения, които биха поставили войските на НАТО на място в двете страни, и засилен обмен на информация.

Скандинавските държави са близки партньори на НАТО, разполагат с много съвместимо оборудване и често тренират заедно с алианса.

Германският канцлер Олаф Шолц тази седмица се опита да успокои опасенията относно риска за сигурността по пътя към членството, като каза, че като европейци, Швеция и Финландия могат „във всеки случай винаги да разчитат на подкрепата на Германия, независимо от членството в НАТО, а също и през периода преди да се вземе такова решение в рамките на НАТО."

Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стор, чиято страна вече е член, говори за необходимостта НАТО да изпрати „силен сигнал за сигурност“, когато приветства двамата нови кандидати.

Няма непосредствена военна заплаха, каза Марин. Финландските власти предупредиха, че кибератаките и нарушенията на въздушното пространство вероятно ще бъдат сред начините, по които Русия ще реагира.

Притесненията не са безпочвени, сигнализира шведският премиер Магдалена Андерсон. „Русия беше ясна, те ще отговорят на молбата ни за членство. Ние сме наясно с това“, каза тя.