Русия спира продажбата на облигации след скок на лихвите

Паузата ще трае поне до края на 2022 година

11:25 | 11 април 2022
Обновен: 13:45 | 11 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Русия ще спре търговете за облигации до края на 2022 година заради нарастващите разходи според финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от вестник Известия.

Миналата седмица разходите за застраховки срещу руския държавен дълга показаха 99% шанс за фалит в рамките на годината след финансовите и икономически санкции наложени от САЩ и съюзниците им и след като част от доларовите им облигации бяха изплатени в рубли.

„Не смятаме да заемаме от местните или международни пазари тази година“ каза Силуанов. „Няма смисъл, тъй като разходите биха били космически“.

Според Тод Шуберт, шеф на дейността с активи с фиксирана доходност в Bank of Singapore, фискалната позиция на Русия в началото на конфликта в Украйна е благоприятна благодарение на ниския дълг и значителните им резерви от валута. „Комбинацията от силна финансова позиция и значителни приходи във валута от продажбата на природни ресурси дава необходимата гъвкавост на правителството да се въздържа от прибягване до дълговите пазари в близкото бъдеще“, каза той.

Русия продава нефт и природен газ на Европейския съюз за близо 1 млрд. евро на ден.

Русия е пласирала дълг за 128 млрд рубли (1,5 милиарда долара) на местния валутен пазар от началото на годината според данни на министерството на финансите. Плановете са били за 700 милиарда рубли през първото тримесечие.

„Въпросът не е дали Русия ще реши да издава облигации или не, а дали може да го направи. В момента просто няма пазар за първично емитиране“, смята Карл Уон, шеф на операциите по фиксираните доходи в Avenue Asset Management Ltd.