Помпео: САЩ трябва да признаят Тайван като държава

Коментарът на Майк Помпео, потенциален кандидат за президент на САЩ, в Тайпе вероятно ще предизвикат гневен отговор от Пекин

14:03 | 4 март 2022
Обновен: 14:42 | 4 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ трябва незабавно да пристъпят към признаването на Тайван като държава, заяви в Тайпе бившият държавен секретар на САЩ и потенциален кандидат за президент Майк Помпео, като коментарите му вероятно ще предизвикат гневен отговор от страна на Пекин, пише Bloomberg.

"Наложително е да променим 50-годишната двусмисленост", заяви Помпео, топ дипломат в администрацията на Тръмп, който е на неофициално посещение по покана на мозъчен тръст в Тайпе.

"Макар че САЩ трябва да продължат да си взаимодействат с Китайската народна република като суверенно правителство, американското дипломатическо признаване на 23-милионния свободолюбив тайвански народ и неговото законно, демократично избрано правителство, вече не може да бъде пренебрегвано и избягвано", каза той в речта си в петък, споменавайки официалното правителство в Пекин.

Промяната, насърчена от Помпео, ще преобърне повече от четири десетилетия на "стратегическа двусмисленост" на САЩ по отношение на Тайван - политика, целяща да сведе до минимум риска от пряк конфликт с Китай, който твърди, че отделно управляваният остров е част от неговата територия, въпреки че никога не го е контролирал. 

Откакто установиха дипломатически отношения с комунистическото правителство на Пекин през 1979 г., САЩ поддържат неофициални връзки "между хората" с Тайван, като избягват да заемат позиция относно суверенитета на острова. Всяка промяна в позицията на САЩ вероятно ще предизвика яростен отговор от страна на Пекин. 

По-рано тази година посланикът на Китай във Вашингтон Цин Ган предупреди, че страната му и САЩ вероятно ще влязат във военен конфликт, ако правителството на Тайван се насочи към официализиране на независимостта си.

Пътуването на Помпео съвпадна с това на бившия председател на Обединения комитет на началник-щабовете Майкъл Мълън, което Вашингтон замисли като сигнал за подкрепа на фона на руското нахлуване в Украйна, която споделя сходни проблеми в областта на сигурността като Тайван. И Помпео, и Мълън се срещнаха с президента Цай Инг-уен, която разгневи Пекин, като отхвърли претенциите му за суверенитет над острова.

Това накара Китай да засили военния, дипломатическия и икономическия натиск върху Тайван, най-вече чрез изпращане на военни самолети към острова. През 2021 г. военни самолети на Народноосвободителната армия направиха около 960 набега в идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван, което е повече от два пъти повече от предходната година.

Протест срещу Помпео


Малък брой протестиращи от партиите, подкрепящи обединението, се събраха в хотела в центъра на Тайпе, където Помпео направи коментарите си. В речта си той заяви, че правото на демонстрации е едно от нещата, които правят тайванската демокрация специална, и се пошегува, че протестиращите "ме накараха да се почувствам като у дома си".

Твърд критик на управляващата Китайска комунистическа партия, Помпео беше първи дипломат на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от 2018 г. до 2021 г. - период, който включваше посещения в Тайпе на двама служители на ниво кабинет - най-висшите американски делегации, откакто САЩ промениха официалните си връзки с Пекин.

Той заяви, че действията на Китай спрямо уйгурската етническа група в нейния крайно западен регион Синдзян са "геноцид" и се срещна с хора, които разказаха, че са били в трудови лагери там. Пекин нарича тези твърдения "лъжата на века" и често организира пресконференции, целящи да дискредитират някои от същите лица, които са се срещнали с тогавашния държавен секретар.

Помпео е сред групата бивши служители в администрацията на Тръмп, които се разглеждат като потенциални кандидати за президентския пост през 2024 г. Миналата година той основа политическа група, която да подкрепя консервативни кандидати за поста, а по-късно този месец е планирано да говори на благотворителна среща на Републиканската партия в Айова, която играе ключова роля в процеса на номиниране с предварителните си събрания.