Бойкотът на руската водка става глобален, за да накаже Путин за войната

Освен водка много вериги магазини в съседни на Русия държави престанаха да предлагат руски стоки

16:24 | 1 март 2022
Обновен: 18:14 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният бойкот на руската водка се засилва - от САЩ до Австралия политици и корпорации сигнализират за противопоставянето си на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна, като се насочват към един от най-емблематичните продукти на страната му, пише Bloomberg.

Най-малко трима губернатори на САЩ наредиха да се премахнат произведените в Русия спиртни напитки от магазините, докато една от най-големите вериги за търговия на дребно с алкохол в Нова Зеландия изтегли хиляди бутилки водка, включително марките "Иванов" и "Руски стандарт" - и напълни празните рафтове с украински знамена. Бойкотите се разпространяват и върху други стоки в европейските съседи на Русия.

Две от най-големите вериги за алкохолни напитки в Австралия, Dan Murphy's и BWS, спряха да продават продукти от руски произход, според базирания в Сидни собственик Endeavour Group Ltd., чиято пазарна стойност е 12,6 милиарда австралийски долара.

Ходовете отразяват стъпките, предприети от глобални корпорации от енергийни гиганти до автомобилни производители и адвокатски кантори, за да прекъснат връзките си с Русия или да преразгледат операциите си, докато правителствата налагат санкции на страната. ФИФА и УЕФА също забраниха на руски отбори да участват в състезания.

Губернаторът на Юта Спенсър Дж. Кокс каза, че щатът „застава солидарно с Украйна и няма да подкрепи руските предприятия, независимо колко малък е ефекта".

Описвайки атаката на Русия срещу Украйна като „въпиющо нарушение на правата на човека“, Кокс издаде изпълнителна заповед, принуждаваща отдела за контрол на алкохолните напитки в Юта да премахне незабавно всички произведени в Русия продукти или продукти с руска марка от рафтовете.

Губернаторът на Охайо Майк Деуайн нареди на щатския търговски отдел да бойкотира цялата водка, произведена от "Руски стандарт", като също забрани продажбите на водката Green Mark.

Стъпките са до голяма степен символични. Водката от Русия представлява малко повече от 1% от общата стойност на вноса на спиртни напитки в САЩ, според данни от Съвета за дестилирани спиртни напитки в страната.

В северната съседка на Русия Финландия правителственият монопол на алкохол Alko Oy спря да продава 20 вида водка, докато лоби група на хотелиерската индустрия каза на баровете и ресторантите, че трябва да обмислят да последват примера.

И двете основни вериги за хранителни стоки във Финландия, S Group и Kesko Oyj, изтеглиха всички руски продукти, както направиха и техните основни балтийски колеги Rimi и Maxima.

Най-големият търговец на дребно в Дания Salling Group също премахна всички руски стоки „от водка, паста за зъби до шоколад“, обяви главният изпълнителен директор Пер Банк, докато най-голямата верига за хранителни стоки в Швеция ICA Gruppen също направи това, според Sveriges Radio.

Няколко международни вериги супермаркети, работещи в Полша, включително Carrefour и Aldi, се присъединиха към бойкота на руските продукти. Най-големият търговец на дребно в страната Biedronka, собственост на португалеца Джеронимо Мартинс, изтегли 16 продукта, включително руска водка и кедрови ядки, произведени в Русия.

Мащабът на бойкота беше намален поради сделка, която полската частна група за храни и напитки Maspex SA завърши на 25 февруари, ден след началото на руската инвазия. Компанията плати 1 милиард долара, за да купи CEDC, най-големият дистрибутор на водка в страната и производителя на марката Zubrowka, с около 47% дял на полския пазар, от Russian Roust Corp.

„Нашият бойкот няма да причини големи щети на бизнесмените на Путин, но е въпрос на принцип – нашите хора не финансират тези, които финансират войната“, каза литовският премиер Ингрида Симоните.