Газът поевтиня до тримесечно дъно след срещата между Путин и Шолц

На пазара месец напред цената на германската електроенергия падна с цели 7,4%, a eвропейските цени на въглерода удължиха спада си от три поредни дни

12:16 | 16 февруари 2022
Обновен: 14:17 | 16 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на природния газ в Европа паднаха до тримесечно дъно, а цената на електроенергията също се понижи, след като руският президент Владимир Путин обяви, че подкрепя дипломатическото решение на напрежението със САЩ относно Украйна и заяви, че част от руските войски ще се върнат в базите си.

Путин каза във вторник, че се надява преговорите да разрешат безизходицата около Украйна след среща с германския канцлер Олаф Шолц. Пазарът се влияе от всяка дума по време на кризата, като съобщението на Русия за изтегляне на войските си тази седмица засегна цените на всичко - от петрола и газа до металите до световните акции, предаде Bloomberg.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че все още е възможно Русия да нахлуе в Украйна, защото нейните войски остават в „заплашителна позиция“, но дипломацията трябва да продължи. Москва многократно отрича да има планове да нахлуе в съседната й страна.

Путин каза на Шолц, че Москва остава надежден доставчик на енергия и е такъв „от десетилетия“. Той каза също, че Русия е готова да продължи да изпраща газ до Европа през Украйна - маршрутът за около една трета от сегашните й потоци към континента - след 2024 г., когато изтича настоящият транзитен договор.

„Положителното геополитическо развитие натежа върху краткосрочните договори, докато перспективата за транзит на газ през Украйна след 2024 г. спря ралито в кривата“, пише консултантът Alfa Energy в доклад в сряда.

Референтният европейски договор за газ се понижи с цели 9,1% до най-ниското ниво в рамките на деня от 10 ноември. Той беше с 4,5% по-нисък при 67,76 евро за мегаватчас към 10:12 ч. в Амстердам, след като падна с 12% във вторник. Еквивалентът във Великобритания е поевтинял с 4,7%.

gas prices

На пазара месец напред цената на германската електроенергия падна с цели 7,4%. Европейските цени на въглерода удължиха спада си от три поредни дни, тъй като по-евтиният газ намалява необходимостта от изгаряне на въглища за енергия. Неотдавнашният исторически скок на цените на въглерода също е изправен пред заплахата от по-строга пазарна регулация.

Цените също бяха спомогнати в спада си от продължаващото меко време, като Maxar прогнозира температури над средните за по-голямата част от Европа. Силното производство на вятърна енергия също е настроено да намали нуждата от газ за генериране на електроенергия. Германската вятърна енергия е готова за рекордно ниво по-късно в сряда и ще се повиши още повече в четвъртък, според модел на Bloomberg.

Междувременно газовият пазар следи отблизо руските потоци към Европа. Страната ограничава доставките от месеци, но заяви, че изпраща толкова, колкото клиентите й на континента изискват по дългосрочните договори.

Руският газ, влизащ в Словакия по ключов маршрут, пресичащ Украйна, отново намаля в сряда след кратко възстановяване. Потоците през линията "Ямал-Европа" са спрени за повече от осем седмици.