Япония ще пренасочи газ към Европа на фона на напрежението между Русия и Украйна

Повече японски LNG ще пристигне в Европа през март, отколкото през февруари, но са налични ограничени резервни доставки

09:02 | 10 февруари 2022
Обновен: 12:50 | 10 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония ще пренасочи някои товари от втечнен природен газ (LNG) към Европа след искания от Съединените щати и Европейския съюз, каза министърът на индустрията в сряда - стъпка, която привежда страната в съответствие с позицията на Запада, докато напрежението с Русия се разгаря, предаде "Ройтерс".

Безпокойството за възможно прекъсване на доставките от Русия, най-големият доставчик на газ в Европа, расте след струпването на руски войски близо до Украйна и засилването на напрежението между Москва и Запада.

Очаква се допълнителните пратки да пристигнат следващия месец, каза пред репортери министър Коичи Хагиуда.

„Решихме да отговорим на исканията на Съединените щати и ЕС за изпращане на втечнен природен газ в Европа, където доставките на суровината са ограничени“, каза Хагиуда след отделна среща с посланиците на САЩ и ЕС в Япония по-рано през деня.

Той каза, че излишните доставки ще бъдат пренасочени, след като стане ясно, че местното търсене на Япония може да бъде задоволено и производството на електроенергия ще остане стабилно.

Някои вече планирани товари за втечнен природен газ, изпратени от японски компании, ще пристигнат в Европа през февруари, като повече количества, включително тези, които ще бъдат пренасочени към Европа по искане на японското правителство, ще пристигнат там през март, каза служител на промишленото министерство.

Служителят отказа да разкрие броя на товарите, които се насочват към Европа, но каза, че обемът, който ще бъде доставен през март, ще бъде по-висок, отколкото през февруари.

Според изследователстата фирма ICIS LNG Edge, три кораба за втечнен природен газ, които принадлежат на най-големия японски производител на електроенергия JERA, ще пристигнат в северното френско пристанище Дюнкерк: Golar Bear и Nohshu Maru се очакват съответно на 11 и 12 февруари, докато Enshu Maru по-късно в сряда, каза Робърт Сонгер, LNG анализатор в ICIS.

Корабите идват от пристанища в Съединените щати, а не директно от Япония, която има минимални възможности за презареждане, каза Олумиде Аджайи, старши анализатор на LNG в Refinitiv.

JERA има съвместно предприятие с френската EDF, която търгува LNG и има гъвкавост относно това къде доставя товари.

„Това отразява установена тенденция в резултат на съвместното предприятие между японската JERA и френската EDF, което беше подписано, за да помогне за оптимизиране на флота на двете компании“, каза Сонгер.

„Като се има предвид съвместното предприятие, може да се твърди, че тези европейски доставки са донякъде очаквани. Много по-забележително би било, ако LNG за Япония от Австралия дойде в Европа.“

Правителството поиска от японски компании с гъвкави доставки на втечнен природен газ, които не са под дългосрочен договор с конкретна дестинация, да отклонят колкото могат повече към Европа. Клаузите за местоназначение определят къде може да бъде доставен товар и ограничават купувачите да препродават излишния газ. 

Без много излишъци

Редкият ход на Япония също подчертава намерението й да покаже, че страната е на страната на Запада.

„В контекста на международните събития около Украйна, ние трябва да работим със страните от Г-7, особено със страни съюзници, които споделят нашите ценности“, каза Хагиуда.

Съединените щати и ЕС бяха сред страните, които бързо помогнаха на Япония с доставките на втечнен природен газ след смъртоносното земетресение през 2011 г. и цунамито, които причиниха сривове в атомната централа край Фукушима, принуждавайки нацията да увеличи вноса на LNG като заместител на ядрената енергия, каза той.

Все пак приносът на Япония вероятно ще бъде ограничен, като се има предвид силното вътрешно търсене.

Най-големият изследовател за нефт и газ в Япония Inpex Corp ще се опита да отговори на искането на правителството, но това няма да е лесно, тъй като по-голямата част от производството му на втечнен природен газ е свързано с дългосрочни договори, каза главният изпълнителен директор Такаюки Уеда.

„Получаваме и заявки за допълнителни доставки от японски клиенти поради силното търсене през зимата, което означава, че излишъкът ни е ограничен“, каза Уеда.

Казунори Касаи, главен изпълнителен директор на търговското подразделение на JERA, един от най-големите вносители на втечнен природен газ в света, също каза миналата седмица, че японските комунални услуги ще имат малко резервни доставки.