Nike брани в съда марката си срещу виртуални NFT маратонки 

Компанията съди търговец на дребно, който продава нейни NFT маратонки, с обещание за физически продукт

11:40 | 4 февруари 2022
Обновен: 13:26 | 4 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гигантът в производството на маратонки Nike стартира съдебна процедура срещу онлайн препродавача StockX в четвъртък във федералния съд на Ню Йорк. Обвинението е за продажба на неразрешени изображения на обувки Nike. Това е поредният съдебен процес за цифрови активи, известни като незаменими токени, пише Reuters.

Nike заяви, че NFT на StockX нарушават търговските ѝ марки и вероятно ще объркат потребителите. В иска си тя ще потърси и парично обезщетение (с неуточнен размер) и заповед за блокиране на продажбите им.

Базираната в Детройт StockX, платформа за препродажба на маратонки, чанти и други стоки, беше оценена на повече от 3,8 млрд. долара миналата година.

Nike заявява, че миналия месец StockX е започнала да продава неразрешени NFT на нейните маратонки, като е казала на купувачите, че ще могат да обменят токените за физически версии на обувките "в близко бъдеще".

В жалбата се казва, че StockX е продала над 500 NFT с марката Nike.

В иска се твърди, че оплакванията от "завишените цени и неясните условия за покупка и собственост" на NFT и съмненията на купувачите относно легитимността на модела на StockX са навредили на бизнес репутацията на Nike.

Nike обяви, че ще пусне "редица виртуални продукти" по-късно този месец съвместно със студиото за цифрово изкуство RTFKT, което придоби през декември.

Напоследък популярността на NFT нарасна заедно с броя на съдебните дела, свързани с тях, в американските съдилища. През ноември Miramax стартира съдебен процес срещу режисьора Куентин Тарантино за плановете му да продаде на търг NFT, свързани с филма "Pulp Fiction" от 1994 г., който той режисира, а студиото разпространява.

Миналия месец Hermes започна съдебно дело срещу художника Мейсън Ротшилд за неговите NFT "MetaBirkin" на чантите Birkin на френската компания.