САЩ предупредиха китайските фирми да не помагат на Русия при евентуални санкции

Президентът Владимир Путин ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в петък, преди да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин

09:03 | 4 февруари 2022
Обновен: 11:25 | 4 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати предупредиха китайските фирми в четвъртък, че ще бъдат изправени пред последствия, ако се опитат да избегнат всякакъв експортен контрол, наложен на Москва, в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс направи забележка, след като китайското външно министерство заяви, че Китай и Русия са координирали позициите си относно Украйна по време на среща между външните си министри в Пекин в четвъртък, предаде "Ройтерс".

„Имаме набор от инструменти, които можем да използваме, ако видим, че чуждестранни компании, включително тези в Китай, правят всичко възможно да запълнят действията за контрол на износа от страна на САЩ, да ги избягват, да ги заобиколят“, каза Прайс на редовен брифинг.

Западните страни твърдят, че всяка инвазия в Украйна от Русия би довела до санкции срещу Москва, а Вашингтон заяви, че е готов да наложи финансови санкции, както и мерки за контрол на износа.

Служителят по националната сигурност на Белия дом Питър Харел каза в сряда, че Вашингтон работи по мерките за контрол на износа със съюзници в Азия, включително Япония и Южна Корея.

Прайс каза, че Русия трябва да знае, че по-близките отношения с Пекин няма да компенсират последствията, наложени в отговор на инвазия.

„Ако Русия смята, че ще бъде в състояние... да смекчи някои от тези последици чрез по-близки отношения с Китай, това не е така. Това всъщност ще направи руската икономика в много отношения по-крехка", каза той.

„Ако се откажете от възможността да осъществявате сделки със Запада, да внасяте от Запада, от Европа, от Съединените щати, вие значително ще влошите производствения си капацитет и иновативния си потенциал."

Прайс каза, че държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и китайският външен министър Уан Ѝ са провели разширена дискусия за потенциалните последици от руските действия срещу Украйна в телефонен разговор миналата седмица.

Помолен да коментира забележките на Прайс, Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство във Вашингтон, отговори: „Отбелязахме съответните доклади. Създаването на напрежение не помага за облекчаване на кризата в Украйна, а само добавя повече несигурност към региона и целия свят. Китай е твърдо против това."

Китайското външно министерство по-рано заяви, че Уан се е срещнал с руския си колега Сергей Лавров и е изразил "разбиране и подкрепа" за позицията на Русия по сигурността по отношение на отношенията на Русия със САЩ и НАТО.

В официален доклад за срещата се казва, че и двете страни са координирали позициите си по регионални въпроси от общ интерес, като Украйна, Афганистан и ситуацията на Корейския полуостров.

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере в петък по искане на Съединените щати и Великобритания след изстрелването на балистична ракета със среден обсег на Северна Корея миналия уикенд.

Съединените щати настояваха за повече международни санкции срещу Северна Корея заради неотдавнашна поредица от ракетни тестове, но миналия месец Китай и Русия отложиха опитите на САЩ да наложат санкции на ООН на петима севернокорейци, свързани с оръжейните програми на тяхната страна.

Лавров е в Пекин с президента Владимир Путин, който ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в петък, преди да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.