Русия изпраща 30 000 войници в Беларус за съвместно учение

Русия отрича да планира нахлуване в Украйна и поясни, че силите в Беларус ще се изтеглят след края на ученията

16:45 | 3 февруари 2022
Обновен: 18:52 | 3 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

НАТО заяви, че през последните дни Русия е ускорила разполагането на сили в северната съседка на Украйна Беларус и се очаква броят им да достигне 30 000 за съвместни военни учения през февруари, предава Reuters.

Ученията на Русия и Беларус, които продължат до 20 февруари, предоставиха на Москва претекст допълнително да увеличи силите близо до Украйна в момент, когато САЩ и Великобритания предупредиха, че Москва може да се готви за война.

Министърът на отбраната на Украйна каза, че Русия е събрала общо 115 000 войници близо до границите на Украйна.

Русия отрича да планира нахлуване в Украйна и описа ученията на Съюзническата решимост с Беларус като репетиция за отблъскване на външната агресия. Тя не разкрива размера на силите си там, но казва, че ще се изтеглят след ученията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „През последните дни видяхме значително движение на руски военни сили в Беларус.

„Това е най-голямото разполагане на сили там след Студената война, като очакваният брой на войниците е 30 000“, както и сили за специални операции на Спецназ, изтребители Су-35, системи за противовъздушна отбрана С-400 и ракети „Искандер“ с ядрена способност, каза още той.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Беларус в четвъртък, за да инспектира руски и беларуски войски и трябваше да се срещне с беларуския лидер Александър Лукашенко, съобщи агенция Интерфакс.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха исканията на Русия да забранят на Украйна да се присъедини към НАТО и да изтеглят съюзническите сили и оръжейни системи от Източна Европа, като същевременно изразиха готовност да говорят за контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие.

Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че Западът е пренебрегнал основните опасения на Русия и обвини Съединените щати, че се опитват да я примамят да започне война, но подчерта, че Русия все още се интересува от диалог.

В четвъртък Кремъл отново обвини Вашингтон в разпалване на напрежението, след като Съединените щати казаха, че ще изпратят близо 3000 допълнителни войници в Полша и Румъния. Пентагонът заяви, че целта е да се изпрати "категоричен сигнал" до Путин и света, че "НАТО има значение за Съединените щати и има значение за нашите съюзници".

Турският президент Ердоган, който предложи да посредничи между Русия и Украйна в кризата, трябваше да посети Киев в четвъртък.

Украйна и Турция ще подпишат рамково споразумение за производство на турски дронове в Украйна, каза пред репортери министърът на отбраната Алексей Резников, което със сигурност ще разгневи Москва. Украйна вече е използвала турски дронове във война с подкрепяни от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Резников каза, че броят на нарушенията на примирието в този конфликт е намалял и не е имало бойни загуби през последните три седмици.