Лагард: Малко вероятно е инфлацията в еврозоната да достигне тази в САЩ

Председателят на ЕЦБ смята, че страните в Европа са „страдали твърде дълго от твърде ниска инфлация"

18:00 | 21 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пандемията даде един важен урок за икономиките по света и ги научи на скромност, тъй като всички масово подцениха възстановяването, участието в заетостта и инфлацията. Това каза гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард пред CNBC, предава Investor.bg.

Тя заяви, че един от многото уроци от пандемията е бил урок по скромност и изрази съжаление, че всички "масово подценихме възстановяването, участието на заетостта и инфлацията“.

Тя каза, че конкретно на в Европа икономиките са „страдали твърде дълго от твърде ниска инфлация“, затова е редно да се проучи какво предизвиква покачването на цените в момента и дали то ще е устойчиво. „Опитваме се да разберем колко дълго ще се задържи [инфлацията], защото това е ключово за направата на отговор на паричната политика“, каза Лагард, като допълни, че геополитическите фактори също играят роля.

Председателят на ЕЦБ обаче за пореден път повтори тезата си, че цените ще забавят своя възход през настоящата година. „Към момента очакваме, че цените в енергията ще се стабилизират през 2022 г., проблемите с доставките също и инфлацията постепенно ще се забави“, каза централният банкер, но посочи, че „има много несигурност“ и че тези перспективи подлежат на промяна.

И все пак Лагард бе категорична, че е малко вероятно инфлацията в еврозоната да достигне рекордните равнища, отчетени в САЩ.

"Приключим ли с покупките на активи, ще се обърнем към други инструменти, включително покачване на лихвите“.

На последното си заседание през декември ЕЦБ реши да прекрати пандемичната си програма за закупуване на ценни книжа PEPP.

Ден по-рано пред френската радиостанция France Inter Лагард се изказа против бързото повишаване на лихвените проценти въпреки високата инфлация в еврозоната. Европейската централна банка не трябва да провежда толкова агресивна парична политика, колкото вероятно ще предприеме Фед, заяви Лагард. "Цикълът на икономическо възстановяване в САЩ изпреварва този в Европа", каза Лагард. "Така че имаме всички основания да не действаме толкова бързо и яростно, колкото бихме си представили, че ще направи Фед". 

Федералният резерв на САЩ вече обяви перспективата за три повишения на лихвените проценти през 2022 г. Централната банка може да повиши основния лихвен процент още през март. Причината за това е високата инфлация. Последните данни показаха, че покачването на цените в САЩ е достигнало 40-годишен връх. Инфлацията в еврозоната обаче също е достигнала многогодишни върхове през декември, основно заради поскъпващите енергийни продукти.