Канада подготвя нов еко план за добива от нефтоносни пясъци

Въвежда се данъчен кредит за инвестиции в улавяне на въглеродни емисии 

11:30 | 15 януари 2022
Обновен: 15:22 | 15 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Канада се подготвя да въведе данъчен кредит за инвестиции в улавянето на въглероден диоксид - ключова стъпка за намаляване на емисиите на парникови газове от нефтените си залежи в т.нар. катранени (битумни) или нефтоносни пясъци. Страната "скоро ще очертае целите си" за намаляване на замърсяването до 2030 г., пише Bloomberg. 
 
Федералното правителство вероятно ще включи данъчния кредит в следващия бюджет и ще представи подробно целта за намаляване на емисиите с 40-45% под нивата от 2005 г. до март, заяви Джонатан Уилкинсън, министър на природните ресурси на Канада, в телефонно интервю.

Компаниите, занимаващи се с добив на петрол от нефтоносни пясъци, заявиха, че премахването на въглеродните емисии от дейността им може да струва 60 млрд. щатски долара, най-вече за проекти за улавяне на въглерод, за които може да са необходими до две трети от капитала, осигурен чрез държавна помощ. 

oil sands

Данъчният стимул ще бъде подобен на този, който се предлага в САЩ, каза Уилкинсън. Кредитът няма да включва улавянето на въглероден диоксид, което се използва за увеличаване на добива на нефт, т.нар. подобрен добив на нефт.

Канада ще представи подробен план за по-нататъшно намаляване на емисиите до 2050 г. на по-късен етап, каза Уилкинсън. 

Правителството също така очаква да обяви таван на емисиите от петролни и газови съоръжения още тази година, в съответствие с обещание от предизборната кампания на министър-председателя Джъстин Трюдо. 

Индустрията на нефтоносните пясъци вече е приела таван на емисиите от 100 мегатона, който е доста над сегашните нива, но таванът на федералното правителство ще бъде по-нисък, по-близък до сегашните емисии и ще бъде намаляван с течение на времето, каза министърът.  

Технологията за извличане на петрол от катранени пясъци е най-мръсната възможна, с 23% повече въглеродни емисии за добив на петрол, самият катранен петрол замърсява значително повече околната среда от обикновения петрол.