Заведен е колективен иск срещу Facebook във Великобритания за 3,2 млрд. долара

Обвинението е за злоупотреба с лични данни на 44 млн. потребители в Обединеното кралство

16:30 | 14 януари 2022
Обновен: 18:54 | 14 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гигантът в областта на социалните медии Facebook, сега известен като Meta Platforms, е изправен пред колективен иск на стойност 2,3 млрд. паунда във Великобритания във връзка с обвинения, че е злоупотребил с пазарното си господство, като е използвал личните данни на 44 млн. потребители, пише Ройтерс.

Лайза Ловдал Гормсен, старши съветник на британския надзорен орган Financial Conduct Authority (FCA) и преподавател по право в сферата на конкуренцията, заяви, че завежда делото от името на хората във Великобритания, които са използвали Facebook в периода 2015-2019 г.

В иска, който ще бъде разгледан от Апелативния трибунал по конкуренция в Лондон, се твърди, че Facebook е спечелил милиарди лири чрез налагане на нелоялни условия, които са изисквали от потребителите да предадат ценни лични данни, за да получат достъп до мрежата.

Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, адвокатската кантора, която представлява Ловдал Гормсен, е уведомила Facebook за иска.

От Facebook заявиха, че хората използват услугите ѝ, защото тя им предоставя стойност и "те имат значим контрол върху това каква информация споделят на платформите на Meta и с кого".

Делото се води дни след като Facebook загуби опит да заличи антитръстово дело на Федералната търговска комисия (ФТК) - едно от най-големите предизвикателства от страна на правителството на САЩ срещу технологична компания от десетилетия насам, тъй като Вашингтон се опитва да се справи с голямата пазарна мощ на технологичните гиганти. 

"За 17 години от създаването си Facebook се превърна в единствената социална мрежа в Обединеното кралство, в която можеш да си сигурен, че ще се свържеш с приятелите и семейството си на едно място", заяви Ловдал Гормсен.

"И все пак, Facebook имаше и тъмна страна; той злоупотребяваше с пазарното си господство, за да налага несправедливи условия на обикновените британци, давайки си власт да експлоатира личните им данни."

Ловдал Гормсен твърди, че Facebook е събирал данни в рамките на своята платформа и чрез механизми като Facebook Pixel, което му е позволило да изгради " цялостна картина" на интернет употребата и да генерира ценни, задълбочени профили от данни за потребителите.

Колективните искове с опция за отказ, като този на Ловдал Гормсен, автоматично обединяват определена група в съдебен процес, освен ако отделните лица не заявят отказ.