Доларът достигна нови върхове след номинацията на Пауъл за Федералния резерв

Новината за номинацията на Пауъл засили очакванията на пазара за покачване на лихвите през следващата година

10:31 | 23 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доларът достигна нов връх за четири години и половина спрямо йената във вторник, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл беше преноминиран за втори мандат, засилвайки залозите, че лихвените проценти в САЩ ще се повишат следващата година и ще се отклонят от японските.

Доларът се повиши с цели 0,24% до 115,13 йени, най-високата си стойност от март 2017 г., след като скочи с 0,77% в понеделник.

„Очакваме слабата йена да продължи да намира подкрепа на фона на вниманието към разминаването в паричната политика“, казват анализаторите на Barclays. 115,5, най-високото ниво на долара от март 2017 г., ще бъде едно ключово ниво, което трябва да се наблюдава, когато става дума за покачването на долара, и „над това, ние предупреждаваме, че няма ясна съпротива до 118,7 (най-високото ниво в края на 2016 г.)“.

Японската валута е чувствителна към движенията в държавните облигации на САЩ и двегодишната доходност на държавните облигации на САЩ се повиши с 8,5 базисни пункта в понеделник до най-високите си точки от началото на март 2020 г. За последно те достигнаха 0,5924%.

powell 3

Президентът на САЩ Джо Байдън избра Пауъл пред другия водещ кандидат Лаел Брейнард, която пазарите смятат за повече насочена към компромиси от двамата, въпреки че Брейнард ще бъде заместник-председател на Фед. Новината засили очакванията на пазара за покачване на лихвите през следващата година, когато централната банка приключи намаляването на програмата си за спешно изкупуване на облигации. Валутните пазари се ръководят най-вече от пазарните възприятия за различните темпове, с които глобалните централни банки намаляват стимулите от ерата на пандемията и повишават лихвите.

„Номинацията на председателя Пауъл за втори мандат ще накара пазарите да се чувстват комфортно с прогнозите за вдигане на лихвите от юли следващата година“, казаха анализатори от Westpac. „Поне трима служители на Фед вече открито обсъдиха и ускоряването на намаляването. Междувременно в Европа отново се прилагат мерки за потискане на вируса, което е в рязък контраст“, ​​добавиха те.

powell 1

Еврото се понижи на $1,136, около 16-месечно дъно, след като загуби 2,8% досега този месец. Общата валута беше наранена от тона на Европейската централна банка и напоследък от възобновяването на случаите на COVID-19 в Европа, което принуди Австрия да се върне към пълно блокиране в понеделник и накара Германия да обмисли по-строги ограничения. Търговците ще търсят признаци за въздействието на ограниченията върху европейския растеж по-късно във вторник, когато бъдат публикувани данни за PMI за Франция, Германия и еврозоната, като се очакват и данни за PMI за Великобритания в САЩ.

Британската лира поевтиня спрямо долара, като един паунд се разменяше за $1,340. Австралийският долар, който също потъна заради политиките на австралийската резервна банка, беше на нива от $0,7228, близо до най-ниското си ниво от началото на октомври, но по-високите цени на фючърсите на желязна руда предложиха известна подкрепа. Новозеландският долар падна до $0,6924, шестседмично дъно, ден преди срещата по политиката на централната банка, на която се очаква Нова Зеландия да последва увеличението на лихвите през октомври с още едно увеличение с 25 базисни пункта.

powell 2

Биткойн остана в застой на $56,600, след като достигна рекордния връх от $69,000 този месец.